Kolejna propozycja dla fanów Mojito – tym razem Mojito z wódki, a konkretniej z żubrówki.
Chyba uzależniłam się od Mojito – mogłabym pić je litrami, najlepiej w wersji bezalkoholowej, bo z alkoholem za dużo na raz nie da rady ;) Tym razem zapraszam na Mojito z żubrówką, czyli taka polska wersja popularnego kubańskiego drinka. A tak przy okazji – wiecie, że na Kubie podobno do tego drinka nie używa się kruszonego lodu, tylko lód w kostkach? Jakoś trudno mi wyobrazić sobie, żeby w Polsce ktoś nagle zaczął tak podawać Mojito w barze :) Miłośnikom Mojito polecam Mojito z kiwi – moje najnowsze odkrycie.
Żujito – przepis
Składniki:
- 50 ml żubrówki
- pół limonki
- kilka listków mięty
- woda gazowana
- kruszony lód
- cukier (2 łyżeczki) lub 10 ml syropu cukrowego
Przygotowanie:
Limonkę kroimy na 6 kawałków, wkładamy do szklanki, zalewamy syropem cukrowym i rozgniatamy za pomocą muddlera. Dodajemy miętę, ponownie rozgniatamy. Dodajemy kruszony lód i wódkę, mieszamy za pomocą łyżki. Dopełniamy wodą gazowaną.