Propozycja śniadaniowa w sam raz na zimę – zimowy koktajl na bazie mleka i tego, co każdy znajdzie w swojej kuchni.
Latem często piję koktajle owocowe zamiast drugiego śniadania, ale zimą, kiedy nie ma świeżych owoców, trudno o jakieś innowacje, poza moim ulubionym koktajlem brzoskwiniowo-bananowym, do którego można wrzucić brzoskwinie z puszki. Tym, którzy też lubią owocowe koktajle, proponuję eksperymenty z konfiturami owocowymi – jeśli macie, to najlepiej wykorzystać konfitury i dżemy domowej roboty, ale jeśli nie – można zmiksować kupne konfitury czy dżem.
Zimowy koktajl owocowy – przepis
Składniki:
- 4 łyżeczki konfitur lub dżemu truskawkowego
- szklanka mleka
- 3 łyżeczki syropu z malin
- 100 ml śmietanki 12%
- odrobina „fixu” do śmietanki – opcjonalnie
Przygotowanie:
Konfitury miksuję z mlekiem, cukrem i syropem. Do śmietanki dodaję fix, lekko ubijam (śmietanka 12% się nie ubije na bitą śmietanę, ale nabierze takiej fajnej lżejszej konsystencji), a następnie wlewam do blendera i miksuję z resztą składników. Przelewam do szklanki i ozdabiam kilkoma kroplami syropu malinowego.