To oczywiście żart – bo przecież whisky można lubić w czystej postaci, bez mieszania z innymi alkoholami i napojami, a niektórzy wręcz uważają, że najgorsze, co można zrobić z dobrą whisky, to zmieszać ją z colą. No cóż, z pewnością picie drogiego trunku z colą nie jest dobrym rozwiązaniem, ale jak wiecie, ja do drinków używam raczej whisky z dolnej półki.
Przepis na Whisky Up podrzucił mi Adam, który na Facebooku prowadzi stronę Sweet Drink i zajmuje się obsługą barmańską na weselach. Według jego opinii, ten drink smakuje wszystkim i jest właśnie taką fajną alternatywą dla whisky z colą. Po spróbowaniu powiem Wam, że Whisky Up bije whisky z colą na głowę :)
Whisky Up – przepis na drink
Składniki:
- 40 ml whisky
- 30 ml likieru brzoskwiniowego
- dopełnić Spritem lub podobnym napojem
- kostki lodu
- do dekoracji można dodać pół plasterka cytryny
Przygotowanie:
Drink robię bezpośrednio w niskiej szklance. Najpierw alkohole wlewam na lód, mieszam delikatnie łyżką, dopełniam Spritem, a na końcu wrzucam cytrynkę.
ja pijam takiego drinka ale bez likieru brzoskwiniowego za to daje troche wiecej bo 50 ml czerwonego grantsa. Wychodzi super :-)
Bardzo dobry drink, likier brzoskwiniowy nie jest wymagany. Bez niego też świetnie smakuje.
Z braku brzoskwiniowego zrobiłam drinka z sokiem pomarańczowo-brzoskiwiniowym. Też dobre!
I jak dla mnie drink to nowość ;)
Drink stary jak świat i podawany w wielu barach. Kwestie smaku to tak jak z gustami – nie ma co dyskutować. Ja pijam whiskey, najlepiej irlandzka, ze spritem (nie 7 up), z połową limonki i lodem oczywiscie. Polecam
Maciek, to oczywiste, że skoro pijasz whiskey to przecież nie szkocką ;)