Czym różni się sok od nektaru i który jest lepszy do drinków? Oto krótki przewodnik po sokach.

Wszystko, co można kupić w litrowych kartonach i ma smak owoców przyzwyczailiśmy się nazywać „sokami”, chociaż nie każdy owocowy płyn z kartonu tak naprawdę jest sokiem. W naszych sklepach kupić można także napoje i nektary owocowe, które różnią się od soków zawartością owoców.

Napój owocowy – zawiera 10-25% soku owocowego świeżego lub odtworzonego z koncentratu. Pozostałe składniki to woda, cukier, kwas cytrynowe i naturalne aromaty owocowe. Najpopularniejsze marki napojów to Garden i Caprio.

Ze względu na małą zawartość owoców, nie nadaje się do drinków, ale można go pić bezpośrednio, choć ja i tak czasem wykorzystuję napoje do drinków – ale tylko te z serii „Owoce świata” (mają ok. 25 lub niewiele ponad 25% zawartości soku).

Nektar owocowy – zawartość owoców (z przecierów owocowych lub soków świeżych czy koncentratów owocowych) to 50-60%. Pozostałe składniki to najczęściej woda, cukier, kwas cytrynowy i naturalne aromaty owocowe oraz konserwanty.

Sok owocowy – zawiera 100% owoców, sporządzony jest z niekonserwowanego, świeżego soku lub odtworzony z koncentratu. Może być pasteryzowany lub jałowo rozlewany, może też mieć dodatek kwasu askorbinowego czyli witaminy C  i naturalnych aromatów. Soki owocowe najbardziej nadają się do drinków.

Syrop owocowy – otrzymuje się go przez gotowanie soku owocowego z cukrem w proporcji 7:13 –  w jednym litrze syropu znajduje się 462 ml soku i 860 g cukru. Syrop rozcieńcza się wodą gazowaną lub niegazowaną – po rozcieńczeniu w proporcji 1:5 lub 1:6 otrzymujemy napój owocowy.

Źródło: Nowe vademecum barmana - Z. T. Nowicki