Czy zdarzyło się Wam kiedyś, że zastanawialiście się, jak wiele jest odmian herbaty? Czy myśleliście o tym, która z nich jest najpopularniejsza, a jaka najzdrowsza?
Herbata jest niezwykle popularna, szczególnie w Wielkiej Brytanii, gdzie stanowi aż 43% wszystkich wypijanych napojów. Brytyjczycy kultywują rytuał popijania popołudniowej herbaty. Podobnie jak Polacy, piją ją równie chętnie o każdej porze dnia. W Polsce coraz popularniejsze stają się sklepy kolonialne i rozmaite herbaciarnie. Przemyślane projekty wnętrz wielu herbaciarni, sprawiają, że czas w tak zaaranżowanych przestrzeniach zaczyna płynąć wolniej. W takich miejscach możemy się odprężyć wśród aromatu prawdziwej, świeżo parzonej herbaty i przy dźwiękach relaksującej muzyki. Zwykle mamy tam do wyboru kilkanaście rodzajów wysokogatunkowych herbat, zarówno czarnych, zielonych, białych i czerwonych. Na zachodzie najpopularniejsza jest czarna herbata, a w krajach azjatyckich, takich jak Indie, Chiny czy Japonia najchętniej pije się zieloną.
Wyobraźcie sobie, że wszystkie odmiany herbat produkuje się w taki sam sposób, dopiero od kolejnych etapów procesu zależy, czy herbata będzie ostatecznie czerwona, zielona czy też czarna. Eksperci uważają czarną herbatę za najmniej wartościową, a zieloną za najzdrowszą, właśnie przez to, że w trakcie produkcji, nie jest ona poddawana procesowi oksydacji, czyli utlenianiu i dzięki temu zachowuje więcej pierwiastków. Zielona herbata ma działanie przeciwzapalne, wspomaga układ odpornościowy i poprawia funkcjonowanie komórek. Napar z tej herbaty ma korzystne właściwości zdrowotne zarówno, jako napój, jak i jako składnik kremów, toników. Do dzisiejszego dnia w Chinach zielona herbata jest stosowana jako środek na cukrzycę i wiele innych dolegliwości. Dobrze jest pić od 2-10 filiżanek zielonej herbaty dziennie.
Przepis na tonik z zielonej herbaty:
Składnik:
-zielona herbata
Przygotowanie:
Zaparz zieloną herbatę, pamiętaj, że zawsze zalewa się ją wodą o temperaturze 60-80 stopni Celsjusza i trzyma pod przykryciem około 3-5 min. Wlej świeżo zaparzoną herbatę do pojemniczka na kostki lodu i zamroź. Pozostałe fusy możesz zaparzyć jeszcze raz, dowiedziono, że najbardziej wartościowy do picia jest napar z drugiego parzenia. Każdego dnia rano rozmroź kostkę na waciku. Stosuj płyn jako tonik przed położeniem kremu, dzięki temu unikniesz starzenia się skóry.
————————————–
artykuł sponsorowany
Od 2011 roku na blogu 2drink.pl dzielę się swoimi pomysłami na pyszne napoje (drinki, koktajle owocowe, kawy, nalewki itp.). Jestem autorką książek z przepisami: „Proste drinki”, „Proste shoty”, „Drinki świata”, „Bezalkoholowe drinki i napoje”, które sprzedały się w ponad 50 tysiącach egzemplarzy. Zachęcam do wspólnego eksperymentowania! :)
To racja :) Na blogu klubu milosnikow dobrej herbaty jest taki wpis o białej herbacie i tam napisane jest że ona przechodzi troche inny proces tworzenia.
Bo tak naprawdę nawet różne gatunki białej czy zielonej produkuje się w nieco inny sposób – np. zieloną Gyokuro przykrywa się matami bambusowymi, a Kokeicha produkowana jest ze sproszkowanych listków z dodatkiem mączki ryzowej. Herbata kryje w sobie wiele tajemnic… ale o tym innym razem :)
hm nie do konca chyba tak jest ze wszystkie herbaty na początku produkuje się w ten sam sposób, co innego troszkę czytałam na blogu klubu miłośników dobrej herbaty. Którąś herbatę zdaje się ze robi się z najmłodszych listków krzewu itd, myślę, że są róznice