Rum truskawkowy to nic innego jak rum, w którym moczyły się truskawki. U mnie przez około tydzień, ale tak naprawdę rum miał znakomity kolor już po jednym dniu. Po tygodniu ma świetny, mocno truskawkowy smak. Można go wypić bezpośrednio ze szklanki, np. z kostkami lodu – gwarantuję, że będzie Wam smakował w takiej postaci. Rum truskawkowy to też fajny dodatek do drinków – np. Daiquiri z truskawkami czy Truskawkowego mojito. Spróbujcie koniecznie!
Rum truskawkowy – przepis:
Składniki:
- 2 szklanki truskawek
- 2 szklanki rumu
Przygotowanie:
Truskawki szypułkuję, wrzucam do słoja (ja wrzuciłam całe, ale można pokroić), zalewam rumem. Powinno go być tyle, żeby przykryć truskawki, ale nie więcej. Po tygodniu zlewam rum do butelki. Można odcisnąć truskawki na sicie, ale wtedy trzeba jeszcze dodatkowo przelać rum przez sitko, żeby nie był mętny.

Od 2011 roku na blogu 2drink.pl dzielę się swoimi pomysłami na pyszne napoje (drinki, koktajle owocowe, kawy, nalewki itp.). Jestem autorką książek z przepisami: „Proste drinki”, „Proste shoty”, „Drinki świata”, „Bezalkoholowe drinki i napoje”, które sprzedały się w ponad 50 tysiącach egzemplarzy. Zachęcam do wspólnego eksperymentowania! :)
Rum jasny? Czy obojętnie jaki? :)
Jasny