Pikantna kawa z pomarańczą

utworzone przez | paź 12, 2013 | Kawa, czekolada, herbata, grzańce, Wszystkie przepisy | 1 komentarz

➜ Zobacz też:
Wyśmienita kawa po arabsku – z przyprawami i pomarańczą.

Przepis na kawę po arabsku pochodzi z książki „Gorące napoje”. Taką kawę podaje się w małych filiżankach do espresso i dolewa z dużego dzbanka – ponoć to symbol arabskiej gościnności. Z całą pewnością można jednak stwierdzić, że pikantna kawa z pomarańczą, przygotowana w sposób arabski jest niezwykle aromatyczna. O dziwo z chęcią wypiłam ją bez mleka – a zwykle bez mleka kawy nie pijam.

W oryginalnym przepisie jest 1 łyżeczka wody kwiatowej np. z kwiatu pomarańczy. Z braku wody dodałam pomarańczę i kawa miała nieziemski, pomarańczowy aromat.

Pikantna kawa z pomarańczą – przepis

Składniki:

  • 4 kopiaste łyżeczki kawy mielonej
  • 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 l świeżo zagotowanej wody
  • 1,5 plasterka pomarańczy

Przygotowanie:

Do rondelka wsypuję kawę, kardamon, wlewam wrzątek i podgrzewam. W czasie podgrzewania dodaję pomarańczę. Po zagotowaniu gotuję jeszcze minutę, a potem przykrywam i czekam pół godziny. Przed podaniem można jeszcze raz podgrzać kawę i dosłodzić do smaku w filiżance.

1 komentarz

  1. gin

    Bardzo ciekawe połączenie. Ja też zdecydowanie wolę kawę z mlekiem, więc jestem ciekawa tego cuda :)

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

20 − dziewiętnaście =