Przepis na prosty napój herbaciany, zaczerpnięty z książki „1001 przepisów. Kuchnia polska”.
Nektar mórz południowych to właściwie mrożona herbata, ale z lekko waniliowym posmakiem. Prosta w przygotowaniu, smak wanilii nie jest zbyt intensywny, więc powinna smakować wszystkim miłośnikom ice tea.
Nektar mórz południowych – przepis
Składniki (na litrowy dzbanek):
- 2,5 kopiastych łyżeczek czarnej herbaty liściastej (Assam, Ceylon, Yunnan)
- 4 łyżeczki cukru
- 1 laska wanilii
- kostki lodu
Przygotowanie:
2 szklanki wody zagotować z laską wanilii i cukrem. Osobno zagotować kolejne 2 szklanki, zaparzyć herbatę w półlitrowym dzbanku (nie dłużej niż 5 minut). Wanilię odłożyć, napar waniliowy przelać do dzbanka litrowego, dodać napar herbaciany, wystudzić. Przed podaniem dodać kostki lodu.

Od 2011 roku na blogu 2drink.pl dzielę się swoimi pomysłami na pyszne napoje (drinki, koktajle owocowe, kawy, nalewki itp.). Jestem autorką książek z przepisami: „Proste drinki”, „Proste shoty”, „Drinki świata”, „Bezalkoholowe drinki i napoje”, które sprzedały się w ponad 50 tysiącach egzemplarzy. Zachęcam do wspólnego eksperymentowania! :)