To, co dobre zawsze wymaga trochę wysiłku. Moja ulubiona nalewka wiśniowa wymaga wydrylowania wiśni, nalewka z czarnej porzeczki wymaga obrania porzeczek, podobnie jak ta nalewka z czerwonej porzeczki. Ale czerwone na szczęście obiera się jakoś łatwiej. Niemniej polecam najpierw przebrać porzeczki, tzn. oddzielić gałązki i listki, a dopiero potem je umyć, tak jest łatwiej.
Nalewka z czerwonej porzeczki – przepis
Składniki (na ok. litr nalewki):
- 0,5 kg czerwonych porzeczek
- 0,5 litra wódki
- 250 ml spirytusu nalewkowego 60%
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
Przygotowanie:
Zaczynam od obrania porzeczek z listków i gałązek. Wrzucam je do słoja, zalewam alkoholem, zamykam słój, odstawiam na dwa tygodnie. Po tym czasie szklankę cukru rozpuszczam w szklance wrzątku, studzę i wlewam do słoja. Odstawiam do następnego dnia, a wtedy przelewam do butelek. Nalewki wychodzi nieco ponad litr.

Od 2011 roku na blogu 2drink.pl dzielę się swoimi pomysłami na pyszne napoje (drinki, koktajle owocowe, kawy, nalewki itp.). Jestem autorką książek z przepisami: „Proste drinki”, „Proste shoty”, „Drinki świata”, „Bezalkoholowe drinki i napoje”, które sprzedały się w ponad 50 tysiącach egzemplarzy. Zachęcam do wspólnego eksperymentowania! :)
po co wódka?
Obranie??? Zrobiłam wielkie oczy ,bo myślałam że obierasz je ze skórki. To byłoby zresztą prędzej wyduszanie niż obieranie ;))) Robię z czerwonej i czarnej porzeczki nalewki -są pyszne polecam. Zrobiłam też z białej porzeczki ,ma delikatny smak ,słomkowy kolor :)))
Haha, nie, ze skórki nie obieram, to byłaby dopiero mordęga :)