Nalewka wieloowocowa – ratafia przepis
Składniki:
- 250g czarnych porzeczek
- 250g malin
- 250g śliwek
- 250g wiśni
- 12 łyżek cukru
- 1 litr wódki + opcjonalnie 0,5l po zlaniu pierwszej partii (szczegóły niżej)
Przygotowanie:
Wszystkie owoce przed wrzuceniem do słoja myjemy i pozbawiamy pestek oraz ogonków. Nalewkę przygotowujemy w następujący sposób: wsypujemy warstwę owoców, zasypujemy cukrem (3 łyżki), a na każde pół kilo owoców dajemy pół litra wódki (pierwszą wódkę trzeba wlać od razu, żeby owoce nie zaczęły się psuć).
Odstawiamy na całe lato, a przynajmniej miesiąc po wsypaniu ostatnich owoców, co jakiś czas mieszamy, poruszając słojem. Po tym czasie zlewamy nalewkę i butelkujemy (zobacz: Butelki na nalewki).
Uwaga: owoce można zalać jeszcze raz połówką wódki i odstawić znowu na miesiąc. Ta druga nalewka będzie mniej słodka, ale też aromatyczna, zwłaszcza jeśli mamy czarne porzeczki w słoju. Z drugiego zalania, gdy zlewam nalewkę, potem wyciskam też wszystko, co można wycisnąć z owoców (najlepiej na sitku, muddlerem albo łyżką).