Nalewka pomarańczowa z goździkami i imbirem

utworzone przez | maj 30, 2012 | Nalewki i likiery, Wszystkie przepisy | 15 Komentarze

Słodka, leciutka w smaku, bardzo pomarańczowa – nalewka pomarańczowa z goździkami i imbirem.

Postanowiłam sobie, że w tym roku wypróbuję przynajmniej kilka przepisów na domowe nalewki. Po najprostrzej cytrynówce i cytrynówce z wanilią przyszedł czas na nalewkę pomarańczową z odrobiną goździków i imbiru. Nalewka jest bardzo delikatna w smaku, z pewnością nie da się nią za szybko upić – jest taka raczej do wypicia kieliszek do deseru czy po obiedzie. Jest trochę w zimowym klimacie – pomarańcze i goździki kojarzą się z Bożym Narodzeniem, ale zmrożona świetnie smakuje także w ciepłe dni.

Nalewka pomarańczowa z goździkami i imbirem – przepis:

Składniki:

  • 5 pomarańczy (2 na skórkę w jednym tygodniu i 3 na sok w drugim tygodniu).
  • pół lira wódki
  • szklanka cukru
  • szklanka wrzątku
  • 5 goździków
  • 5 małych plasterków imbiru

Czas przygotowania: tydzień

Przygotowanie:
2 pomarańcze wyszorowane obrać, dokładnie wyczyścić skórkę z białych elementów, a następnie pokroić w cienkie, ok. 3-4mm paseczki. Wrzucić do słoja albo dzbanka. Dodać goździki, imbir i zalać wódką. Przykryć i odstawić na tydzień w zacienione miejsce. Po tygodniu wódka nabierze pięknego, lekko pomarańczowego, choć przezroczystego koloru i cudownego zapachu pomarańczy.
Po tygodniu do wódki dodać sok wyciśnięty z 3 pomarańczy, syrop cukrowy (cukier wymieszany z wrzątkiem – można dać go mniej niż szklankę cukru na szklankę wrzątku, np. po pół szklanki, jeśli sok z pomarańczy jest słodki). Wszystko razem mieszamy, a następnie przecedzamy przez sitko i przelewamy do butelek. Do każdej można wrzucić kawałek skórki pomarańczowej (2-3 paseczki).

A co zrobić z pozostałej skórki pomarańczowej?
Nie lubię, jak marnuje mi się jedzenie, wiec pozostałą skórkę wykorzystałam do przygotowania domowej skórki kandyzowanej. Przepis jest bardzo prosty – skorki pomarańczowe wrzucamy do garnka, dodajemy szklankę cukru i zalewamy szklanką gorącej wody. Gotujemy do momentu aż woda prawie całkiem odparuje, a następnie skórkę wykładamy na kratkę lub talerz wyłożony papierem i odstawiamy do wyschnięcia.

Nalewka pomaranczowa

15 komentarzy

  1. nati

    Dzień dobry :) Czy można zamiast cukru użyć miodu?

    Odpowiedz
  2. ilenia

    W tym roku chyba znów się skuszę na nią, tym bardziej, że rodzina zaczęła wspominać jej cudowny smak i jest specjalne zamówienie :) Myślisz, że mogę użyć do niej suszonej skórki zamiast świeżej? Mam spory zapas, tylko nie jestem pewna, czy nie wpłynie to za bardzo na smak?

    Odpowiedz
    • Agnieszka

      Myślę, że może nie być tak aromatyczna, ale warto spróbować.

      Odpowiedz
  3. P.

    A jeżeli zamiast wódki wykorzystamy spirytus? Popsuje/zmieni smak czy tylko wzmocni nalewkę?

    Odpowiedz
    • Agnieszka

      Wzmocni, raczej nie popsuje, bo moja nalewka wychodzi słabiutka, więc ze spirytusem mogłaby wyjśc taka akurat :)

      Odpowiedz
      • P.

        A dużo soku wyjdzie z 3 pomarańczy? Bo 0,5L 95% spirytusu na szklankę wody to może wyjść trochę mocne..;)

        Odpowiedz
        • Agnieszka

          To zalezy od pomarańczy, jedne dają więcej soku, inne mniej. Trzeba spróbować i jak będzie za mocna, dać więcej soku.

          Odpowiedz
  4. Grzesiek

    Przechowujesz ją w lodówce czy nie?

    Odpowiedz
    • Agnieszka

      Nie, nie trzeba w lodówce

      Odpowiedz
  5. ilenia

    Pyszna wyszła ta nalewka! Aczkolwiek mętna i ma dużo osadu, który nieapetycznie wygląda. Myślisz, że taka powinna zostać, czy należałoby ją przefiltrować dokładnie?

    Odpowiedz
    • Agnieszka

      To świeży sok z pomarańczy, on niestety tak może wyglądać… ja mieszam po prostu przed podaniem. Nie wiem, czy ponowne przefiltrowanie jej pomoże, ale można spróbować :)

      Odpowiedz
  6. ilenia

    Dwa pytania pomocnicze :)
    – jak mocna ma być wódka? bo mam spirytus i musze go rozcieńczyć, a nie wiem w jakich proporcjach?
    – czy ten syrop cukrowy dodajemy po ostygnięciu, czy na ciepło?

    Odpowiedz
    • 2drink

      Ja dałam wódkę 40%. Syrop po ostygnięciu.

      Odpowiedz
    • Agnieszka

      Ja dałam wódkę 40%. Syrop po ostygnięciu.

      Odpowiedz
      • graffii

        A ja zawsze robie na bimberku, wlasnej roboty oczywsiecie. po 2giej destylacji mam jakies 60-70%. na litr bimberku urzyam skórki z 5-6 pomarańczy, a dodaję pół litry soku (3-4 pomarańcze).

        Nalewkę tą robię na początku grudnia, tak aby na święta i sylwestra była gotowa :)

        Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

16 + 5 =