Warto wykorzystać świeże owoce, dopóki są. Z czarnych porzeczek robię przede wszystkim nalewkę porzeczkową, ale można wykorzystać je przecież także do drinków. Polecam porzeczkowe daiquiri lub właśnie martini z wykorzystaniem czarnych porzeczek. Wyrazisty smak, z pewnością nie przypadnie do gustu tym, którzy zwykle pijają słodkie drinki. Ale warto spróbować.
Składniki na jedną porcję, kieliszek mniejszy niż mój na zdjęciu (ten ma ok. 140 ml, więc robię od razu podwójne drinki).
Martini z czarną porzeczką – przepis na drink
Składniki:
- 50 ml ginu
- 15 ml wytrawnego wermutu
- pół szklanki czarnych porzeczek
Przygotowanie:
Składniki umieszczam w wysokiej szklance lub szklanicy shakera. Muddlerem, ewentualnie końcem noża, ugniatam tak, żeby owoce dały jak najwięcej soku. Po ugnieceniu owoców można dodać jeszcze kostki lodu i wstrząsnąć, żeby składniki drinka dobrze się połączyły. Przelewam do kieliszka koktajlowego i podaję.