Warto wykorzystać świeże owoce, dopóki są. Z czarnych porzeczek robię przede wszystkim nalewkę porzeczkową, ale można wykorzystać je przecież także do drinków. Polecam porzeczkowe daiquiri lub właśnie martini z wykorzystaniem czarnych porzeczek. Wyrazisty smak, z pewnością nie przypadnie do gustu tym, którzy zwykle pijają słodkie drinki. Ale warto spróbować.
Składniki na jedną porcję, kieliszek mniejszy niż mój na zdjęciu (ten ma ok. 140 ml, więc robię od razu podwójne drinki).
Martini z czarną porzeczką – przepis na drink
Składniki:
- 50 ml ginu
- 15 ml wytrawnego wermutu
- pół szklanki czarnych porzeczek
Przygotowanie:
Składniki umieszczam w wysokiej szklance lub szklanicy shakera. Muddlerem, ewentualnie końcem noża, ugniatam tak, żeby owoce dały jak najwięcej soku. Po ugnieceniu owoców można dodać jeszcze kostki lodu i wstrząsnąć, żeby składniki drinka dobrze się połączyły. Przelewam do kieliszka koktajlowego i podaję.

Od 2011 roku na blogu 2drink.pl dzielę się swoimi pomysłami na pyszne napoje (drinki, koktajle owocowe, kawy, nalewki itp.). Jestem autorką książek z przepisami: „Proste drinki”, „Proste shoty”, „Drinki świata”, „Bezalkoholowe drinki i napoje”, które sprzedały się w ponad 50 tysiącach egzemplarzy. Zachęcam do wspólnego eksperymentowania! :)