Mojito z dodatkiem liczi – i to podwójnym, bo dodajemy nie tylko owoce.

Liczi to nie jest coś, co specjalnie często gości w mojej kuchni – trochę za dużo roboty z obieraniem, a za mało efektu jak dla mnie ;) Zdecydowanie ładniej ten owoc wygląda w skorupce niż po obraniu i wypestkowaniu. Ale już likier o smaku liczi bardzo mi odpowiada. Dlatego do Liczi Mojito dodaję i likier i kilka owoców. A poza tym to, co w mojito jest najważniejsze, czyli sporo mięty, dużo limonki, trochę cukru, rum i woda gazowana. Zachęcam do spróbowania tej wersji mojito.

Liczi Mojito – przepis na drink

Składniki:

  • 40 ml rumu
  • 30 ml likieru liczi
  • pół limonki
  • kilka listków mięty
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 3 sztuki liczi – obrane i wypestkowane
  • kruszony lód
  • woda gazowana do dopełnienia

Przygotowanie:

Do szklanki wrzucam limonkę pokrojoną w małe kawałki, zasypuję cukrem, dodaję miętę i ugniatam muddlerem. Dodaję liczi i ugniatam jeszcze raz leciutko. Wlewam alkohole i mieszam wszystko delikatnie łyżką. Zasypuję kruszonym lodem i uzupełniam wodą gazowaną.