Kruszon truskawkowy

utworzone przez | cze 15, 2011 | Drinki, Drinki z wina, Wszystkie przepisy | 7 Komentarze

➜ Zobacz też: Koktajle truskawkowe
Po koktajlach z truskawek, których w tym sezonie zrobiłam już całe mnóstwo, przyszła pora na coś innego, ale równie pysznego i truskawkowego. Kruszon ze sporą zawartością wina, o lekko pomarańczowym, orzeźwiającym posmaku.

Przygotowanie kruszonu truskawkowego jest odrobinę bardziej skomplikowane i pracochłonne, niż zrobienie zwykłego koktajlu – bo trzeba truskawki zostawić na jakiś czas, by puściły sok, a następnie – już po zalaniu winem, odstawić jeszcze na dwie godziny. Kruszon truskawkowy najlepiej pić jeszcze tego samego dnia – po kolejnej dobie w lodówce nie jest już taki smaczny.

Kruszon truskawkowy – przepis

Składniki:

  • 2 szklanki truskawek
  • 5 łyżeczek cukru
  • pół butelki wytrawnego wina czerwonego
  • woda gazowana pomarańczowa (ok. pół litra)

Przygotowanie:

Truskawki obrać, pokroić na połówki, zasypać cukrem i odstawić, żeby puściły sok. Następnie zalać winem i odstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem dopełnić wodą gazowaną.

7 komentarzy

  1. Klaudia

    Wygląda zachęcająco :) może warto stać się cierpliwym, na wieczór jak ulał:)

    Odpowiedz
  2. pinkcake

    Pyszności! Rzeczywiście strasznie skomplikowany przepis;)

    Odpowiedz
    • 2drink

      No nie jest może skomplikowany, ale ja jestem niecierpliwa i jak coś wymaga wstawienia do lodówki na 2 godziny, to zwykle szukam czegoś łatwiejszego ;)

      Odpowiedz
  3. od-kuchni

    Bardzo zachęcające :) Szczególnie w truskawkowym sezonie.

    Odpowiedz
  4. zauberi

    fajny pomysł, taki kruszon musi być bardzo orzeźwiający :)

    Odpowiedz
    • 2drink

      I jest! O dziwo połączenie pomarańczowej wody gazowanej z truskawkami daje świetny efekt :)

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 + dwanaście =