Kawa w trochę innym wydaniu – na bazie bitej śmietany, rozpuszczonej czekolady i z odrobiną mleka. Polecam wszystkim, którzy tak jak ja zakochali się w kawie a’la Pompadour.

Mimo że dziś ładna pogoda i powinnam tryskać energią – oczy mi się same zamykają. Dlatego pomyślałam o kawie, którą od dawna chciałam zrobić. Sposób wykonania jest podobny do kawy a’la Pompadour – rozpuszczamy czekoladę, mieszamy z bitą śmietaną i gotowe. Tym razem zrobiłam całość w wersji bardzo kawowej – użyłam czekolady o smaku kawowym, do tego dodałam kawy i zmieszałam z bitą śmietaną. Kremowa kawa czekoladowa ma gęstą, kremową konsystencję i jest bardzo kaloryczna. Idealna na drugie śniadanie w sobotę :)

Kremowa kawa czekoladowa – przepis

Składniki:

  • 1 tabliczka czekolady o smaku kawowym lub mlecznej
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 200 ml śmietanki 30%
  • odrobina mleka

Przygotowanie:

Schłodzoną wcześniej śmietanę ubić mikserem. Do garnuszka wlać mleko (żeby przykryło dno), wsypać kawę, dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać do momentu rozpuszczenia czekolady. Gorącą czekoladę zmieszać z bitą śmietaną, przelać do szklanek, udekorować odrobiną kakao lub kawy.

Na dno można dodać odrobinę likieru czekoladowego – wtedy kawa będzie smakowała jak bombonierka – pysznie :)