Prosty przepis na pyszny napój – sok ze śliwek, z jabłek, przyprawy korzenne… Jesienny napój pełen witamin.

Przyprawy korzenne – cynamon, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir – to coś, co jesienią warto mieć zawsze pod ręką. Świetnie nadają się do kawy czy do gorącej czekolady (polecam szczególnie białą czekoladę z przyprawami korzennymi – rewelacja!), ale także do napojów przygotowywanych z soków owocowych. Połączenie jabłek, śliwek i przypraw korzennych jest znakomite, będzie idealnym uzupełnieniem jesiennego śniadania.

Korzenny napój ze śliwek – przepis

Składniki:

  • 150 ml soku ze śliwek
  • 100 ml soku z jabłek
  • szczypta mielonego cynamonu
  • szczypta mielonego kardamonu
  • pół łyżeczki świeżo startego imbiru
  • pół łyżeczki syropu z agawy albo miodu

Przygotowanie:

Z owoców wyciskam sok za pomocą sokowirówki. Wlewam do shakera lub słoika, dodaję przyprawy i miód/syrop z agawy i mieszam wszystko. Przelewam do szklanki i podaję.