Przyprawy korzenne – cynamon, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir – to coś, co jesienią warto mieć zawsze pod ręką. Świetnie nadają się do kawy czy do gorącej czekolady (polecam szczególnie białą czekoladę z przyprawami korzennymi – rewelacja!), ale także do napojów przygotowywanych z soków owocowych. Połączenie jabłek, śliwek i przypraw korzennych jest znakomite, będzie idealnym uzupełnieniem jesiennego śniadania.
Korzenny napój ze śliwek – przepis
Składniki:
- 150 ml soku ze śliwek
- 100 ml soku z jabłek
- szczypta mielonego cynamonu
- szczypta mielonego kardamonu
- pół łyżeczki świeżo startego imbiru
- pół łyżeczki syropu z agawy albo miodu
Przygotowanie:
Z owoców wyciskam sok za pomocą sokowirówki. Wlewam do shakera lub słoika, dodaję przyprawy i miód/syrop z agawy i mieszam wszystko. Przelewam do szklanki i podaję.

Od 2011 roku na blogu 2drink.pl dzielę się swoimi pomysłami na pyszne napoje (drinki, koktajle owocowe, kawy, nalewki itp.). Jestem autorką książek z przepisami: „Proste drinki”, „Proste shoty”, „Drinki świata”, „Bezalkoholowe drinki i napoje”, które sprzedały się w ponad 50 tysiącach egzemplarzy. Zachęcam do wspólnego eksperymentowania! :)
Podobny czasami robię. Śliwki świetnie komponują się z korzennymi nutami :)
świetny napój!