Kawa z dodatkiem rozpuszczonej czekolady z przepisu zaczerpniętego z „Małej wielkiej księgi koktajli”.

Podczas porządkowania produktów w kuchennych szafkach okazało się, że mam kilka czekolad o różnych smakach, więc trzeba było je do czegoś wykorzystać. A przepis na Kawę murzynek już dawno się do mnie uśmiechał ze stron książki, więc pomyślałam, że na niedzielne przedpołudnie będzie jak znalazł. Do przygotowania wykorzystałam połowę gorzkiej czekolady, kilka kawałków czekolady z nadzieniem truskawkowym oraz kilka kawałków czekolady z ziarnami kakaowca z Ghany. Efekt był bardzo fajny – smak truskawek było czuć w kawie, a ziarna kakaowca można było rozgryzać podczas picia. Jeśli jednak macie tylko zwykła czekoladę mleczną lub gorzką – też się nada. Miłośnikom kawy z czekoladą polecam także Moccacino.

Kawa murzynek – przepis

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3/4 tabliczki czekolady (może być mieszanka – gorzka, mleczna, nadziewana)
  • odrobina mleka
  • bita śmietana do dekoracji

Przygotowanie:

Do rondelka wlewam mleko (żeby przykryć dno), wsypuję kawałki czekolady, podgrzewam do rozpuszczenia. Zaparzoną i osłodzoną kawę (2 łyżeczki parzę w 1 szklance) wlewam do rondelka i mieszam na ogniu do połączenia składników. Przelewam do szklanek, dekoruję bitą śmietaną.