Kawa mrożona w upalne dni zastępuje u mnie zwykłą kawę – wiadomo, jak jest gorąco, to na ciepłą kawę nie mamy ochoty. A taka mrożona budzi tak samo jak zwykła, bo przecież można ją zrobić z naturalnej kawy. Szukam ostatnio pomysłów na kawę mrożoną bez mleka i eksperymentuję z różnymi opcjami. To wynik jednego z eksperymentów – wyśmienita kawa kokosowa z mlekiem kokosowym.

Polecam Wam także zajrzeć do starych przepisów na kawę mrożoną – np. Najlepsza kawa mrożona

Kawa mrożona z mlekiem kokosowym – przepis

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • pół szklanki wrzątku
  • 3 łyżeczki syropu kokosowego
  • 3-4 kostki lodu
  • bita śmietana do dekoracji

Przygotowanie:

Kawę rozpuszczam we wrzątku. Wlewam do blendera z funkcją kruszenia lodu. Wrzucam lód, dodaję mleko kokosowe i syrop, mieszam. Przelewam do szklanki, dekoruję bitą śmietaną, wiórkami czekolady lub czekoladową posypką i podaję.