Do kawy mrożonej można dodać różne syropy smakowe. Ja najczęściej dodaję takie w deserowych smakach – czekoladowy, karmelowy, waniliowy czy kokosowy. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby do kawy dodać coś innego, na przykład syrop z marakui. Do tego dużo bitej śmietany – bo kawa mrożona bez bitej śmietany to nie to :)
Kawa mrożona marakuja – przepis
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- kilka łyżek wrzątku
- ok. 150 ml mleka
- 2 łyżeczki syropu z marakui
- 3 duże kostki lodu
- bita śmietana
Przygotowanie:
Kawę rozpuszczam we wrzątku. Przelewam do shakera, dodaję mleko, lód i syrop i mocno wstrząsam, żeby składniki się połączyły. Przelewam do szklanki i dekoruję bitą śmietaną.

Od 2011 roku na blogu 2drink.pl dzielę się swoimi pomysłami na pyszne napoje (drinki, koktajle owocowe, kawy, nalewki itp.). Jestem autorką książek z przepisami: „Proste drinki”, „Proste shoty”, „Drinki świata”, „Bezalkoholowe drinki i napoje”, które sprzedały się w ponad 50 tysiącach egzemplarzy. Zachęcam do wspólnego eksperymentowania! :)
Taki upał za oknem będę musiała spróbować tego przepisu :)
ale cudownie wygląda
Wspaniała! Ja zawsze dodaję syropu orzechowego.
Albo karmelowego… pychota!