➜ Zobacz też: Koktajle bananowe

Przepis na koktajl z mrożonych bananów z dodatkiem kawy i kakao miałam od dawna zapisany do wypróbowania, a pochodzi on od Nigelli. Zmodyfikowałam go nieco, ale efekt jest znakomity.

Kawa bananowa z dodatkiem zmiksowanych bananów to połączenie koktajlu mlecznego i kawy mrożonej. Pyszny, orzeźwiający, gęsty napój, udekorowany bitą śmietaną to idealny pomysł na drugie śniadanie :) Ja pochłonęłam od razu dwie szklanki!

Kawa bananowa – przepis

Składniki:

  • 1 banan
  • 2 łyżeczki kawy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki kakao rozpuszczalnego
  • niepełna szklanka mleka
  • bita śmietana do dekoracji

Przygotowanie:

Obranego banana zawijam w folię i wkładam na chwilę do zamrażalnika. Gdy banan się mrozi, rozpuszczam kawę i cukier w 1/4 szklanki wrzątku, odstawiam do wystudzenia. Zimną kawę wlewam do miksera, dodaję mleko, kakao i pokrojonego w plasterki banana. Miksuję do uzyskania jednolitej konsystencji. Dekoruję bitą śmietaną i kakao.

5 komentarzy

  1. Klaudia

    Dzisiaj robiłam – jest przepyszna, rodzinka zachwycona :) jeden z prostszych przepisów i innego na kawę bananową już nie szukam :)

    Odpowiedz
  2. MM

    mmmm…nie zasne…jutro musze taka kawusie zrobic..PYCHA

    Odpowiedz
  3. hanzo

    Kawa to raczej nie jest tylko napój ale za to pyszny, jeżeli chcemy uzyskać bardziej wyrazisty smak kawy to lepiej wsypać duże 3 łyżeczki ;)

    Odpowiedz
  4. shaday

    O matko, to musi smakować genialnie! Uwielbiam kawę już samą, a co dopiero z takimi dodatkami…

    Odpowiedz
  5. Kaś

    robię niemal identyczny napój. taki bananowy koktajl kawowy piję niemal codziennie rano

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 + trzy =