Kakaowo-waniliowe frappe przygotowujemy z kostek kawowego lodu – jak wiadomo, zastąpienie ich zwykłym lodem może kawę rozwodnić, a tego przecież nie chcemy. Kawowy lód wolno się roztapia, zostawiając kawowy smak. Dodatek syropu sprawia, że kawa jest jeszcze słodsza, chociaż jeśli ktoś nie lubi bardzo słodkiej – wystarczy rozpuszczalne kakao. A z innych przepisów na kawę mrożoną polecam także świetną Karmelową kawę mrożoną oraz Mrożoną kawę karaibską.
Kawowo-waniliowe frappe – przepisy
Składniki na 1 porcję:
- 150 ml zimnego mleka
- 7 kostek kawowego lodu
- 3 łyżeczki rozpuszczalnego kakao
- łyżeczka syropu waniliowego
- bita śmietana i kakao do dekoracji
Przygotowanie:
Składniki umieścić w shakerze i dobrze wstrząsnąć. Przelać do szklanki (wyjątkowo nie odcedzamy, ale przelewamy wraz z lodem kawowym z shakera). Udekorować bitą śmietaną i kakao na wierzchu.

Od 2011 roku na blogu 2drink.pl dzielę się swoimi pomysłami na pyszne napoje (drinki, koktajle owocowe, kawy, nalewki itp.). Jestem autorką książek z przepisami: „Proste drinki”, „Proste shoty”, „Drinki świata”, „Bezalkoholowe drinki i napoje”, które sprzedały się w ponad 50 tysiącach egzemplarzy. Zachęcam do wspólnego eksperymentowania! :)
Pyszna :)