Melon kojarzy mi się przede wszystkim z latem i orzeźwiającymi koktajlami, ale ten owoc możemy wykorzystać też do jesiennych koktajli – dlaczego nie? Do melona dodaję świeżo wyciśnięty sok z jabłek oraz z gruszek, a także imbir i miętę. Napój jest jednocześnie orzeźwiający i słodki, świetnie smakuje o każdej porze roku. Oczywiście świeżo wyciśnięte soki można zastąpić takimi z kartonu, choć nie będzie to już to samo.
Jesienny koktajl z melona i gruszek – przepis
Składniki:
- pół zielonego melona
- 150 ml soku z jabłek
- 150 ml soku z gruszek
- łyżeczka świeżo startego imbiru
- kilkanaście listków mięty
Przygotowanie:
Z owoców wyciskam sok i odmierzam po 150 ml z każdego. Z melona wykrawam środek, wrzucam do blendera, dodaję soki, imbir i miętę. Wszystko razem dokładnie miksuję do uzyskania gładkiej konsystencji. Podaję od razu.