Grzaniec to nie tylko grzane wino czy grzane piwo, ale też napoje bezalkoholowe, do których można przecież dodać tych samych przypraw co do grzańca z alkoholem. Polecam szczególnie grzaniec wiśniowy bezalkoholowy – rewelacyjny o każdej porze dnia.
Grzaniec herbaciany przygotowuję z czarnej herbaty, z dodatkiem soku żurawinowego, a raczej napoju żurawinowego, który w swoim składzie ma też inne soki (np. jabłkowy), ale nie jest tak kwaśny jak czysty żurawinowy sok.
Grzaniec herbaciany – przepis
Składniki:
- 1,5 szklanki czarnej herbaty
- 0,5 szklanki soku żurawinowego
- gruby plaster pomarańczy
- 4 goździki
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta kardamonu
- szczypta imbiru
- 2 łyżeczki ulubionej konfitury
Przygotowanie:
Zaczynam od zaparzenia herbaty – parzę listki wrzątkiem, nie dłużej niż 5 minut. Wlewam napar do garnuszka, dodaję sok i pozostałe składniki, poza konfiturą, stawiam na gazie. Podgrzewam na wolnym ogniu około 10 minut, ale nie dopuszczam do zagotowania. Po tym czasie przelewam do szklanek i słodzę konfiturami. Świetnie nadają się np. pomarańczowe czy morelowe.