Grzaniec to nie tylko grzane wino czy grzane piwo, ale też napoje bezalkoholowe, do których można przecież dodać tych samych przypraw co do grzańca z alkoholem. Polecam szczególnie grzaniec wiśniowy bezalkoholowy – rewelacyjny o każdej porze dnia.
Grzaniec herbaciany przygotowuję z czarnej herbaty, z dodatkiem soku żurawinowego, a raczej napoju żurawinowego, który w swoim składzie ma też inne soki (np. jabłkowy), ale nie jest tak kwaśny jak czysty żurawinowy sok.
Grzaniec herbaciany – przepis
Składniki:
- 1,5 szklanki czarnej herbaty
- 0,5 szklanki soku żurawinowego
- gruby plaster pomarańczy
- 4 goździki
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta kardamonu
- szczypta imbiru
- 2 łyżeczki ulubionej konfitury
Przygotowanie:
Zaczynam od zaparzenia herbaty – parzę listki wrzątkiem, nie dłużej niż 5 minut. Wlewam napar do garnuszka, dodaję sok i pozostałe składniki, poza konfiturą, stawiam na gazie. Podgrzewam na wolnym ogniu około 10 minut, ale nie dopuszczam do zagotowania. Po tym czasie przelewam do szklanek i słodzę konfiturami. Świetnie nadają się np. pomarańczowe czy morelowe.

Od 2011 roku na blogu 2drink.pl dzielę się swoimi pomysłami na pyszne napoje (drinki, koktajle owocowe, kawy, nalewki itp.). Jestem autorką książek z przepisami: „Proste drinki”, „Proste shoty”, „Drinki świata”, „Bezalkoholowe drinki i napoje”, które sprzedały się w ponad 50 tysiącach egzemplarzy. Zachęcam do wspólnego eksperymentowania! :)