Czekolada na gorąco, w sam raz na przegonienie chandry w taki późnozimowy dzień, jak dzisiaj.

W lodziarniach Grycana można teraz zamówić czekoladę na gorąco z lodami – cena za filiżankę to blisko 10 zł. Ale w sumie – po co płacić 10 zł, jak można taką czekoladę wypić w domu, wydając znacznie mniej? Jest pyszna – lody przełamują tę ciężkość czekolady, trochę ją schładzają, więc już jest gotowa do picia od razu po przygotowaniu. Spróbujcie koniecznie!

Gorąca czekolada orzechowa na bogato:

Składniki:

  • pół tabliczki mlecznej czekolady
  • gałka lodów orzechowych
  • łyżeczka zmielonych orzechów (nerkowca, włoskich, laskowych itp.)
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie:

Do garnuszka wlewam mleko i wsypuję pokrojoną w kawałki czekoladę. Podgrzewam do momentu, aż czekolada się rozpuści – na małym ogniu. Wlewam do filiżanki, dodaję lody i posypuję orzechami.

Jeśli mój przepis zainspirował Cię do zrobienia własnego drinka – koniecznie napisz o tym w komentarzu albo wrzuć fotkę na drinkową tablicę na Facebooku. Możesz też wysłać ją na kontakt@2drink.pl – będzie mi bardzo miło :)