Domowe mleko owsiane to mój idealny dodatek do porannej owsianki. Ale świetnie nada się też do naleśników.

Szukam ostatnio zamienników dla krowiego mleka, którego nie piję od jakiegoś czasu i próbowałam już robić mleko kokosowe i migdałowe w domowych warunkach. Nie jest trudne, w smaku jest nawet fajne, ale przyznam, że zrobienie mleka kokosowego zajmuje chwilę, a nie zawsze mam na to czas. Za to domowe mleko owsiane robi się błyskawicznie, bo niczego wcześniej nie trzeba namaczać, gotować – tylko miksujemy dwa składniki i już. To sprawia też, że mleko owsiane jest chyba najtańszym domowym mlekiem roślinnym, jakie możemy przygotować.

Mleko owsiane nadaje się jako dodatek do kawy, nie warzy się, nawet przy dużej różnicy temperatur (zimne mleko i ciepła kawa).

Domowe mleko owsiane waniliowe – przepis

Składniki (na pół litra)

  • 5 łyżek płatków owsianych (błyskawiczne lub zwykłe)
  • pół litra przegotowanej albo przefiltrowanej wody
  • łyżeczka cukru
  • ziarenka z połowy laski wanilii

Przygotowanie:

Do blendera wsypuję płatki, wlewam wodę i na wysokich obrotach miksuję przez minutę. Potem dodaję cukier i wanilię i jeszcze raz miksuję. odstawiam na kilka minut, by mleko nabrało waniliowego smaku. Przecedzam przez gazę lub gęste sitko i przelewam do butelki. Przechowuję w lodówce maksymalnie kilka dni.