Coś w sam raz na brzydką pogodę – mega słodka czekolada, odrobina pysznego kokosowego likieru… palce lizać!

Jeśli lubicie czekoladę na gorąco (a ja ostatnio uwielbiam, po kilku latach niejedzenia czekolady chyba nadrabiam zaległości), to z pewnością ten przepis musicie wpisać na listę do wypróbowania. Czekolada połączona z kokosowym likierem – niebo w gębie! Ja zrobiłam czekoladowe kokosanki tak, żeby było widać dwie warstwy, ale jak zmieszacie je po prostu w filiżance, tak jak w Marsoladzie, to też będzie pysznie :)

Czekoladowa kokosanka

Czekoladowa kokosanka – przepis:

Składniki:

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • odrobina mleka
  • około 80 ml likieru kokosowego
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Do garnuszka wlewam mleko, tak żeby przykryło dno. Wrzucam połamaną czekoladę, podgrzewam, aż się czekolada rozpuści. W gorącej maczam brzegi filiżanek lub kieliszków, a następnie zanurzam je w wiórkach kokosowych. Wlewam czekoladę do kieliszków, dodaję likier kokosowy na wierzch. Można podać ze skórką pomarańczową kandyzowaną, którą moczymy w czekoladzie – jest genialna!