Coś na poprawę humoru – wyśmienita i sycąca gorąca czekolada!
Czekolady na gorąco, jeśli jest przygotowana w domu, z prawdziwej czekolady, a nie z gotowego proszku, nigdy nie mam dosyć. Oczywiście do pierwszych kilku łyków, bo po kilku chwilach już jest mi za słodko ;) Nic w tym dziwnego, moją czekoladę na gorąco robię zwykle z całej albo prawie całej tabliczki – a tyle zjeść na raz nie dam rady :)
Zapraszam na pyszną czekoladę z migdałami – tym razem w wersji z czekolady mlecznej.
Czekolada z migdałami i kardamonem – przepis
Składniki:
- 3/4 tabliczki czekolady mlecznej
- 1/2 szklanki sojowego mleka (można zastąpić zwykłym)
- 1 łyżka zmielonych migdałów
- szczypta kardamonu
Przygotowanie:
Do małego rondelka wlewam mleko, dodaję pokrojoną w kawałki czekoladę, kardamon i migdały, podgrzewam, aż czekolada się rozpuści. Podaję ciepłą, opcjonalnie z bitą śmietaną.