W Pijalni czekolady Wedla jest tyle pyszności, że nigdy nie wiem, na którą czekoladę się zdecydować. Dzisiaj proponuję czekoladę z malinami, która w smaku jest dokładnie taka, jaką pamiętam z Pijalni Wedla.
Gorąca czekolada z malinami jest bardzo bardzo słodka – trzeba być wielkim łasuchem, żeby wypić całą porcję na raz. Maliny, które wykorzystałam do czekolady, też są słodkie – szklankę malin zasypujemy połową szklanki cukru i podsmażamy, tak jakbyśmy robili konfiturę. Wychodzi w ten sposób bardzo fajny sos malinowy, którego używam do deserów (na zdjęciu coś a’la serniczek na zimno z malinami), lodów, czekolady lub herbaty. Zamiast własnoręcznie przygotowanego sosu można dodać konfitury z malin.
Czekolada z malinami – przepis
Składniki na 2 porcje:
- 1 szklanka mleka
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 4 łyżki sosu z malin lub konfitury malinowej
Przygotowanie:
Mleko wlewamy go garnuszka, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia czekolady. Na dno szklanek wkładamy sos lub konfiturę malinową, wlewamy gorącą czekoladę i podajemy.