Klasyczna caipiroska to drink prosty, mocny i orzeźwiający. Ale gdy dorzucisz do niej egzotyczne owoce i kolorowy likier, robi się naprawdę ciekawie. Caipiroska Marakuja to wariacja, która łączy cytrusową świeżość limonki, egzotykę marakui i owocowy likier Passoa – wszystko to razem z wódką i kruszonym lodem daje pysznego, letniego drinka do sączenia z przyjemnością.
To jeden z tych drinków, które wyglądają jak z baru, a robisz je bez shakera i bez wysiłku.
Jak smakuje Caipiroska Marakuja?
Jeśli próbowałaś(eś) drinka Caipirinha, to wiesz już mniej więcej, czego się spodziewać po tej kompozycji z wykorzystaniem likieru Passoa.
-
Kwaśno i orzeźwiająco – limonka i marakuja robią tu robotę, dając cytrusowy, lekko kwaskowy efekt.
-
Z egzotycznym twistem – Passoa dodaje słodyczy i tropikalnej głębi smaku.
-
Zbalansowany – wódka nadaje mocy, ale nie wybija się na pierwszy plan.
To świetna propozycja dla tych, którzy lubią drinki z Passoa, ale mają ochotę na coś mniej oczywistego niż drinki na bazie soków.
Caipiroska Marakuja – przepis na drink
Składniki:
-
20 ml wódki
-
40 ml likieru Passoa
-
pół limonki
-
miąższ z połowy marakui
-
10 ml syropu cukrowego (zobacz jak zrobić domowy syrop cukrowy)
-
kruszony lód
Sposób przygotowania:
W szklance rozgnieć limonkę z syropem cukrowym (możesz dorzucić kilka listków mięty, jeśli lubisz). Dodaj miąższ z marakui, wsyp kruszony lód, wlej wódkę i Passoa. Wymieszaj dokładnie łyżką barmańską i dopełnij jeszcze kruszonym lodem. Gotowe!
Co się przyda do zrobienia tego drinka?
-
Szklanka typu old fashioned lub tumbler – najlepiej niska, szeroka.
-
Muddler (rozgniatacz do owoców) – do rozgniecenia limonki i marakui.
-
Łyżka barmańska – do dokładnego wymieszania składników.
-
Miarka barmańska – żeby proporcje były idealne.
-
Kruszony lód – konieczny, żeby drink był naprawdę orzeźwiający.
Sprawdź nasze akcesoria barmańskie w sklepie – ułatwią Ci przygotowanie nie tylko tego drinka.
Modyfikacje – jak zrobić swoją wersję Caipiroska Marakuja?
Jeśli chcesz pobawić się smakiem, Caipiroska Marakuja daje sporo możliwości:
-
Zamiast marakui – możesz dodać arbuza, brzoskwinię, mango lub truskawki.
-
Zamiast Passoa – sprawdzi się też likier malinowy, brzoskwiniowy albo syrop z czarnego bzu.
-
Ziołowy akcent – dodaj świeżą miętę lub bazylię przy rozgniataniu limonki.
-
Wersja bezalkoholowa – zrezygnuj z alkoholu i dodaj więcej miąższu z owoców, soku z limonki i trochę syropu – powstanie orzeźwiający mocktail.
Drinki z Passoa – nie tylko z sokiem
Likier Passoa świetnie łączy się nie tylko z sokami, ale też z owocami i kwaśnymi dodatkami. Jeśli lubisz drinki z marakują albo drinki z Passoa i chcesz czegoś bardziej owocowego niż klasyczne shoty – Caipiroska Marakuja to strzał w dziesiątkę. Prosty, efektowny, orzeźwiający.

Od 2011 roku na blogu 2drink.pl dzielę się swoimi pomysłami na pyszne napoje (drinki, koktajle owocowe, kawy, nalewki itp.). Jestem autorką książek z przepisami: „Proste drinki”, „Proste shoty”, „Drinki świata”, „Bezalkoholowe drinki i napoje”, które sprzedały się w ponad 50 tysiącach egzemplarzy. Zachęcam do wspólnego eksperymentowania! :)