Caipirinha to popularny drink o smaku słodko-kwaśnym, bardzo łatwy do przygotowania i niedrogi. Polecam miłośnikom orzeźwiających kompozycji.

Caipirinha to dobry drink dla tych, którzy lubią Mojito, bo choć tu nie ma mięty, to właściwie te koktajle są do siebie trochę podobne. Podobnie wykorzystujemy do niego limonkę oraz cukier, kruszony lód i alkohol. Oryginalnie jest to Cachaca, brazylijski alkohol destylowany z cukru trzcinowego, ale w Polsce z powodzeniem możemy zastąpić Cachacę wódką czystą lub smakową – wówczas nie będzie to Caipirinha, a Caipiroska. W smaku Caipiroska jest trochę słodka, trochę kwaśna – taka w sam raz. Poza tym to dość tani drink i nie wymaga wielu składników.

Caipirinha i Caipiroska – przepis na drink

Składniki:

  • pół limonki
  • 2 łyżeczki cukru (najlepiej trzcinowy)
  • kruszony lód
  • 40 ml wódki lub cachacy

Przygotowanie:

Z limonki odciąć końcówki i wyciąć biały środek. Przekroić na 6 kawałków, wrzucić do szklanki. Zasypać cukrem i wygnieść muddlerem (jeśli nie mamy – końcówką tłuczka do mięsa lub noża). Wsypać kruszony lód, wlać wódkę i przerzucić zawartość do shakera, w którym wstrząsnąć wszystko kilka razy (żeby przerzucić cukier i pozostałe składniki). Przelać z powrotem do szklanki.

 

Smakowe wariacje Caipiroski i Caipirinhy – z czym to się pije?

Klasyczna Caipiroska (czyli kuzynka brazylijskiej Caipirinhi, ale robiona na wódce zamiast cachaçy) to sztos sama w sobie. Ale jak już znudzi Ci się klasyczna wersja z limonką, warto trochę pokombinować. Ten drink ma ogromny potencjał, żeby dorzucić coś od siebie i stworzyć własną, unikalną wersję.

Co można dodać do Caipiroski, żeby była jeszcze lepsza?

  • Owoce sezonowe – to mój ulubiony kierunek!
    Wiosną wrzuć parę truskawek albo kilka malin – rozgnieć je razem z limonką i cukrem. Latem super sprawdza się arbuz (pokrój go w kostkę i lekko rozgnieć), borówki albo brzoskwinie. Jesienią możesz dorzucić świeże śliwki lub granat. A jak naprawdę chcesz zaszaleć, to miksuj różne owoce – np. truskawki + borówki + mięta = letni hit. Z owocami Caipiroska robi się nie tylko bardziej kolorowa, ale i bardziej orzeźwiająca.

  • Zioła – mięta, bazylia, a nawet rozmaryn. Zioła świetnie balansują słodycz i dodają głębi.

  • Syropy smakowe – spróbuj z malinowym, marakujowym albo ogórkowym. Tylko jedna łyżka, a zmienia cały profil smakowy. No i to modyfikacja zdecydowanie łatwiejsza niż dodawanie świeżych owoców, powiedziałabym, że to wersja dla leniwych :)

  • Inna baza alkoholowa – zamiast wódki możesz zrobić autorską wersję Caipirinhi na rumie, ginie czy nawet na tequili.

  • Brązowy cukier albo miód – dla tych, którzy wolą mniej cukrowego uderzenia i bardziej karmelowe nuty.

Serio, ten drink daje ogromne pole do popisu. Nie musisz być barmanem, żeby stworzyć coś naprawdę pysznego – wystarczy, że masz limonkę, coś do rozgniecenia i odrobinę wyobraźni.

Bezalkoholowa Caipirinha

Nie każdy ma ochotę na alkohol – i spoko! Caipirinha bez procentów też może być super orzeźwiająca i smaczna. W dodatku wygląda dokładnie tak samo jak klasyczna, więc nikt nie poczuje się pominięty przy stole.

Składniki:

  • 1 limonka

  • 2 łyżeczki cukru (biały lub brązowy)

  • kilka kostek lodu

  • woda gazowana (albo Sprite, jeśli lubisz bardziej słodko)

  • opcjonalnie: kilka malin, truskawek albo mięta

Przygotowanie:

Pokrój limonkę na ćwiartki, wrzuć do szklanki i zasyp cukrem. Ugnieć wszystko porządnie muddlerem albo łyżką, żeby limonka puściła sok. Dorzuć kostki lodu. Zalej wodą gazowaną lub Spritem – zależnie, czy wolisz bardziej wytrawnie, czy słodko. Wymieszaj i gotowe!

Jeśli chcesz, dorzuć owoce albo listki mięty – bezalkoholowa Caipirinha świetnie znosi modyfikacje. A potem tylko usiądź, wypij i udawaj, że jesteś gdzieś na plaży w Rio.

caipirinha