Nalewka truskawkowa

utworzone przez | cze 8, 2025 | Nalewki i likiery, Wszystkie przepisy | 25 Komentarze

➜ Zobacz też: Drinki z truskawkami

Nalewka truskawkowa o obłędnym kolorze i pysznym smaku – już teraz, chociaż jeszcze nie odleżała tyle ile trzeba.

Sezon na truskawki to dla mnie sygnał, że lato naprawdę się zaczęło – te pierwsze słodkie owoce z targu zawsze znikają u mnie w ekspresowym tempie. Ale kilka kilogramów warto „zatrzymać” na zimę w postaci rubinowej nalewki. Poniżej znajdziesz mój sprawdzony przepis. Jest na blogu od 2013 a teraz dodałam do niego trochę wskazówek, które przydadzą się początkującym.

Wersja dla niecierpliwych: Wrzucasz truskawki do alkoholu, czekasz, słodzisz, znowu czekasz. Koniec stresu, nalewka gotowa :)

Sprawdź też przepis na prostą wódkę truskawkową lub inne nasze domowe nalewki owocowe.

nalewka truskawkowa

Nalewka truskawkowa – przepis

Składniki (na ok. 2 – 2,5 l nalewki)

  • 1 kg dojrzałych, słodkich truskawek – im bardziej pachnące, tym lepiej
  • 500 ml wódki 40 %
  • 250 ml spirytusu 96 % (jeśli chcesz słabszą nalewkę, pomiń spirytus i dolej tyle samo wódki)
  • 400 g cukru (około 2 szklanki – ale to nie apteka, możesz dodać mniej lub więcej)
  • 400 ml wody
  • Szczypta kwasku cytrynowego albo sok z połowy cytryny (dla balansu smaku i zachowania koloru)
  • Opcjonalnie: laska wanilii

Sprzęt: duży, szczelny słój (3–4 l), gaza lub filtr do kawy albo sitki do owoców i ziół (najlepsze będzie takie stożkowe sitko barmańskie do owoców), garnek, lejek, butelki z zakrętką lub korkiem, miarka barmańska.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Myjemy i szypułkujemy truskawki. Nie zalewaj ich długo wodą – wystarczy szybki prysznic, inaczej nasiąkną.
  2. Kroimy owoce na połówki lub ćwiartki i wrzucamy do słoja.
  3. Zalewamy alkoholem – wódka + spirytus. Zakręcamy i potrząsamy jak shakerem, żeby owoce pokryły się procentami.
  4. Maceracja: odstawiamy słój w ciemne, ciepłe miejsce (szafka kuchenna, pawlacz) na 24–48 h. Im dłużej, tym więcej smaku – ja zwykle zapominam o nich na tydzień i nic złego się nie dzieje.
  5. Przeciskamy: zlewamy płyn do innego naczynia, owoce lekko odciskamy przez gazę, żeby wyciągnąć resztki aromatu.
  6. Gotujemy syrop: wodę + cukier zagotuj, mieszaj do rozpuszczenia. Zdejmij z ognia i wlej powoli nalewkę, ciągle mieszając (nie odwrotnie – unikniesz szoku termicznego!).
  7. Doprawiamy kwaskiem/sokiem z cytryny i ewentualnymi przyprawami.
  8. Butelkowanie: po przestudzeniu przelej płyn do czystych butelek. Powinno wyjść ok. 2,3–2,5 l.
  9. Cierpliwość level hard: minimum miesiąc w ciemnej szafce. Po trzech miesiącach smak jest już bajka, a po roku – kosmos.

nalewka truskawkowa w słoju

Truskawki tuż po zalaniu alkoholem (połowa porcji z przepisu)

Jak serwować nalewkę truskawkową?

  • Solo – mały kieliszek z zamrażarki, do domowego tiramisu w piątkowy wieczór.
  • Spritz – 40 ml nalewki + 100 ml prosecco + 50 ml wody gazowanej + plasterek limonki.
  • Milkshake 18 + – gałka waniliowych lodów, 50 ml nalewki, mleko do konsystencji.

Nalewka truskawkowa – pytania i odpowiedzi

Czy mogę użyć mrożonych truskawek?
Tak, ale odmroź je powoli w lodówce i odsącz nadmiar soku, inaczej nalewka będzie wodnista.

Nie mam spirytusu – co robić?
Pomiń, wlej tyle samo wódki. Będzie łagodniejsza (~25 %), ale wciąż pyszna.

Jak długo mogę to trzymać?
Szczelnie zamknięta w ciemnym miejscu wytrzyma kilka lat, ale kolor z czasem może pociemnieć.

Co z osadem na dnie?
To normalne w domowych nalewkach. Ostrożnie dekantuj albo przefiltruj ponownie.

Czy muszę dodawać cukier?
Tak/nie – słodsza nalewka lepiej się starzeje, ale jeśli wolisz wytrawny styl, zmniejsz cukier o połowę.

Jeśli przepis Ci się spodobał, daj znać w komentarzu, pochwal się fotką albo po prostu zaproś znajomych na pierwszy kieliszek. Bo domowa nalewka to nie tylko napój – to rytuał, którym warto się dzielić.

25 komentarzy

  1. Magda

    Można zrobić z mrożonych truskawek?

    Odpowiedz
  2. ja

    wódka????? Drogie panie zamiast nalewki ugotujcie kompot z truskawek. Kolor taki sam i nie uderza do głowy

    Odpowiedz
  3. Danuta

    Dzisiaj robilam wieczorkiem przesleje do butelek.czy udanego przepis napisze po degustacji za równy miesiąc.

    Odpowiedz
  4. Smakosz

    Coś komentarza nie dodało, to jeszcze raz:
    Ile procent ma mieć ta wódka? I jak się rezygnuje ze spirytusu, to ile litrów wódki dać?

    Odpowiedz
    • Agnieszka

      Nie wiem niestety ile procent, ale jeśli zrezygnujemy ze spirytusu to proponuję dodać taką samą ilość wódki.

      Odpowiedz
  5. dd

    Dobra nalewka :D

    Odpowiedz
  6. Smakosz

    Ile procent ma mieć ta wódka? I jeszcze rezygnuję ze spirytusu, to ile tej wódki ma być?

    Odpowiedz
  7. Klaudia

    Co zrobić żeby wyszła troszkę słabsza? Nie taka mocna jak wg przepisu? Wystarczy zmniejszyć ilość spirytusu czy lepiej w ogóle z niego zrezygnować? :-)

    Odpowiedz
    • Agnieszka

      Spirytus można zastąpić wódką – albo część albo cały.

      Odpowiedz
  8. akasha3791

    Witam, czy sok z truskawek przeciśniętych przez sito powinien być czysty, czy raczej mętny?

    Odpowiedz
  9. Weronika

    Witam
    nie posiadam spirytusu w domu, czy sama wódka wystarczy?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
      • Weronika

        dziękuję, nalewka już nastawiona :)

        Odpowiedz
  10. Kamil

    Dzięki wielkie za przepis! Robiłem ją rok temu i to była zdecydowania moja najlepsza produkcja z tamtego sezonu (a robiłem dobrych kilka rodzajów nalewek).

    Właśnie zabieram się za nastaw na tegoroczną!

    Dzięki za super przepis,
    Kamil

    Odpowiedz
  11. dani

    a jak dłużej poleży to jaka będzie w smaku

    Odpowiedz
  12. piroksen

    Witam,
    Nalewka się robi, pytanie, czy truskawki z alko mają stać w słoneczku czy lepiej w cieniu?
    Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Agnieszka

      Lepiej w cieniu.

      Odpowiedz
  13. adekl

    Jak podwoje wszystko to wszystko się ze sobą zaprzyjaźni?

    Odpowiedz
    • Agnieszka

      :) Jeśli masz taki duży słój – myślę, że tak.

      Odpowiedz
  14. Fish

    tak z ciekawości, co daje dodanie kwasku cytrynowego?

    Odpowiedz
    • Agnieszka

      Zachowuje kolor nalewki

      Odpowiedz
  15. PK

    Czy ten słój trzeba zamknąć na początku?

    Odpowiedz
    • Agnieszka

      Tak

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

5 × jeden =