Karmelowa kawa mrożona

utworzone przez | kwi 16, 2012 | Kawa, czekolada, herbata, grzańce, Wszystkie przepisy | 8 Komentarze

Kawa z kawowych kostek lodu, z dodatkiem syropu karmelowego i pysznym, spienionym mlekiem – jedna z najlepszych, jakie piłam!

Pamiętacie kawowe kostki lodu, które kiedyś pokazywałam? Dawno już nie było nic kawowego i zimnego na blogu, ale zimą raczej niechętnie pijemy zimną kawę. Czasem jednak przychodzi taka chwila, że nawet w brzydką pogodę mam ochotę na coś słodkiego, nietypowego i kalorycznego, na poprawę nastroju. Tez tak macie? Jeśli tak – polecam spróbować tego prostego przepisu na mrożoną kawę – jest wyśmienita i wygląda pięknie :) Karmelowa kawa mrożona świetnie nadaje się do powolnego sączenia – kawowy lód wtedy się rozpuszcza i napój jest bardziej aromatyczny.

Karmelowa kawa mrożona – przepis

Przepis w wersji wideo:

http://www.youtube.com/watch?v=K56vWg00az4

Składniki:

  • 7 kostek lodu kawowego
  • pół szklanki mleka
  • łyżka syropu karmelowego (ewentualniemożna z syropu zrezygnować i dodać po prostu cukier)
  • do dekoracji polewa czekoladowa

Przygotowanie:

Lód pokruszyć – za pomocą kruszarki lub tłuczka do mięsa albo innym sposobem. Można użyć co prawda lodu w kostkach, ale będzie wolniej się roztapiał. Do mleka wlać syrop, spienić za pomocą spieniacza do mleka lub zmieszać w shakerze – żeby wymieszało się mleko z syropem. Do szklanki wlać spienione mleko, dodać łyżeczką pokruszony lód, polać na wierzchu polewą czekoladową.

Smacznego!

8 komentarzy

  1. olo

    Jescze chciałem bardziej wyjaśnić jak w kładam go do polowy to niedotyka dna jak to ty robisz.Jest króciutki.Jak myślisz to wystarzy?

    Odpowiedz
  2. olo

    Witaj AGO!Właśnie wypróbowałem nastęny przepis na kawe mrożoną w twoim wykonaniu.Jestem pod wrażeniem,niemyślałem że za zasługą lodu z kawy może powstać takie cudo!Mam pytanie,kupiłem spieniacz do mleka.Chodzi o to że on słabo spienia mleko,u ciebie na filmiku dosłownie 2 sekundy z polowy robi sie cala szklanka.U mnie 3 z czterech.Wsponę że trn drucik na ktoymjest spirala jest o plowę krółtszy od twojego.Może to jego zasługa jest.Ale mimo wszystko był dobry.Pytanie dotyczy czy te z twojego całego mleka wychodzi pianka?Bo mi niezabardzo.w INSTRUKCJI NA OBAZKU JEST RZEBY ZANURZAĆ GO DO POŁOWY,podkreślam że to na czym jest spiral jest króciutke

    Odpowiedz
  3. kamienio

    Pytanie niemam shakera ani spieniacza,mówisz o sloiku.poprostu wstrząsną zeby sie związały składniki?Jaka konsystencja ma z tego wyjść?

    Odpowiedz
  4. kamienio

    a ja spróbuję zamiast polewy czekoladowej na wirzchu dać sos karmelowy.akurat taki mam pod reka,powinno wyjsc tez dobre!!!

    Odpowiedz
  5. Natalia

    Ojejku jak mi się podoba ta kawa. Pyszności! Masz świetne pomysły!

    Odpowiedz
  6. Kinia87

    Super wygląda! Bardzo mi się podoba. Zrobię na pewno, ale najpierw poczekam, aż się trochę ociepli i przestanie mnie trzepać przy każdym wyjściu z domu ;)

    Odpowiedz
  7. Paulina

    Ale super! Fajnie, że kawa jest z lodu kawowego. Bardzo mi się podoba:D

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwadzieścia − cztery =