Syrop cukrowy – jeden z ważniejszych składników wielu drinków. Można go przygotować w domu w kilka chwil.

Syrop cukrowy wykorzystuję w drinkach często, można go bardzo ławo zrobić w domu. Zawsze robię więcej, niż potrzebuję i trzymam w lodówce – spokojnie w zamkniętej butelce może stać nawet kilka tygodni i nic mu się nie dzieje. Tak naprawdę i poza lodówką dobrze sobie poradzi, w końcu to tylko woda z cukrem.

A dobrze mieć go pod ręką, bo do takich drinków jak Daiquiri czy Long Island Ice Tea jest niemal niezbędny :)

Jak zrobić syrop cukrowy?

Składniki:

  • szklanka wody
  • szklanka cukru
  • kilka kropli soku z cytryny

Przygotowanie:

Wodę gotujemy i do wrzątku wsypujemy cukier. Mieszamy tak długo, aż cukier całkiem się rozpuści. Dodajemy kilka kropli soku z cytryny (można nie dawać, ale dzięki niemu syrop można dłużej przechowywać), przelewamy do butelki z nakrętką i po wystudzeniu wstawiamy do lodówki. Przechowujemy w lodowce.

Syrop cukrowy – dodatkowe wskazówki

Wskazówka 1: Do syropu cukrowego możemy użyć zwykłego, białego cukru, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować własną wersję syropu cukrowego z brązowego cukru. Z brązowym cukrem postępuj w ten sam sposób, co ze zwykłym.

Wskazówka 2: W różnych przepisach znajdziesz różne proporcje, jeśli chodzi o syrop cukrowy. Ja przygotowuję zawsze syrop w proporcjach 1:1 i we wszystkich przepisach, zarówno na blogu, jak i w książkach z przepisami, został użyty właśnie taki syrop. Ale możesz według własnych preferencji smakowych przygotować go np. z mniejszej ilości cukru, np. w proporcjach 4:3 (woda:cukier). Jak zwykle eksperymenty mile widziane :)

Wskazówka 3: Syrop cukrowy można też oczywiście kupić i to w kilku wariantach. Najprostszy syrop cukrowy firmy Victoria’s, to ten, który u mnie w domu zawsze jest i używam go, gdy nie mam czasu na przygotowanie domowego. Ale można też dostać syrop cukrowy z cukru trzcinowego włoskiej firmy Il Doge.

syrop cukrowy

Syrop cukrowy – do czego wykorzystać?

Syrop cukrowy przydaje się, gdy robisz drinki. Drinka trudno jest osłodzić zwykłym cukrem, bo w zimnym napoju cukier nie będzie się tak łatwo rozpuszczał. Dlatego właśnie do słodzenia drinków używa się zwykle syropów. Syrop cukrowy jest pod tym względem bezpiecznym wyborem, bo słodzi drink, a nie zmienia jego smaku, nie dodaje też koloru, tak jak to ma miejsce w przypadku syropów owocowych.

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby syropem cukrowym słodzić też inne napoje, np. mrożoną herbatę lub mrożoną kawę. Oczywiście gorące napoje też można, ale je akurat tak samo łatwo posłodzimy cukrem.

Moje ulubione zastosowanie syropu cukrowego to też… słodzenie nalewek. Uniwersalny i łatwy przepis na nalewki owocowe, który sprawdza się dla wielu owoców (maliny, wiśnie, brzoskwinie itd.) to zalanie owoców wódką lub mieszanką wódki i spirytusu, odstawienie na kilka tygodni a następnie odcedzenie owoców i dodanie syropu cukrowego. Można go dodawać stopniowo, dosładzając swoją nalewkę według potrzeb.

Jak zrobić syrop cukrowy smakowy – pomysły na modyfikacje

Aromatyzowany syrop cukrowy to świetny sposób, by nadać drinkom indywidualny charakter. Do podstawowej mieszanki cukru i wody możesz dodać ulubione składniki, które wzbogacą smak i zapach syropu. Oto kilka sprawdzonych inspiracji:

  • Świeża mięta – idealna do Mojito, Virgin Mojito, lemoniad i herbaty.

  • Laska cynamonu – świetna do zimowych drinków, np. z rumem, whisky czy cydrem.

  • Skórka pomarańczowa lub cytrynowa – dodaje świeżości i cytrusowego aromatu, pasuje do wielu koktajli.

  • Imbir (świeży lub suszony) – dla ostrzejszej, rozgrzewającej nuty, dobrze sprawdza się w drinkach z ginem lub whisky.

  • Laska wanilii – klasyczny wybór do deserowych shotów i likierów, np. z Baileys.

  • Rozmaryn lub tymianek – ziołowy twist do bardziej wytrawnych drinków, np. z ginem czy tequilą.

  • Owoce leśne (maliny, borówki, jeżyny) – połączone z syropem dają piękny kolor i naturalną owocową słodycz.

  • Ziarna kawy lub espresso – dla fanów kawowych nut, np. do Espresso Martini lub likierów domowej roboty.

  • Kwiaty jadalne (np. lawenda, hibiskus) – oryginalny dodatek do lekkich, letnich drinków i lemoniad.

Wystarczy zagotować cukier z wodą, dorzucić wybrany składnik i pozostawić na kilkanaście minut do naciągnięcia aromatu. Taki syrop możesz przelać do butelki i przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie. Idealny dodatek nie tylko do drinków, ale też do kawy, herbaty czy deserów!

syrop cukrowy przepis