Szybka kawa waniliowo-orzechowa

utworzone przez | lis 25, 2015 | Kawa, czekolada, herbata, grzańce, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Kawa z dobrej jakości syropem, pysznymi lodami, na każdy dzień.

Nie zawsze jest czas, żeby przygotować wymyślną kawę ze spienionym mlekiem i bajerami. Ale w taki zimowy, ponury dzień fajnie by było napić się czegoś specjalnego każdego dnia, nawet jak nie ma czasu. Na takie dni mam swój sposób – przygotowuję kawę, dodaję dobrego syropu i odrobinę lodów. Lody wprawdzie na zdjęciu zrobiły się już lodową powłoką, ale była to tylko jedna gałka. A kawa gorąca, wiadomo.

Wierzcie mi lub nie, ale to niebo w gębie.

Syrop, którego używam do kawy to naturalny syrop, bez sztucznych barwników i konserwantów, który można kupić teraz w moim sklepie – syropy do kawy. Ten waniliowy ma widoczne w butelce ziarenka wanilii – wygląda przecudnie, aż szkoda go pić :)

 

Szybka kawa waniliowo-orzechowa

Składniki (na 1 filiżankę):

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub naturalnej
  • 1 łyżeczka syropu waniliowego
  • 1 gałka lodów orzechowych
  • filiżanka wrzątku

Przygotowanie:

Kawę parzę ulubioną metodą – jeśli jest to kawa naturalna, może być z ekspresu, jeśli rozpuszczalna, zalewam wrzątkiem. Dodaję syrop – mnie wystarczy jedna łyżeczka, bo akurat kawy nie lubię za słodkiej. Na koniec gałka lodów – coś wspaniałego :)

2 komentarze

  1. SyntheeR

    Przyznam, że zaciekawiły mnie te syropy do kawy. W związku z czym mam dwa pytania:
    1) Jaka jest data ważności takiego naturalnego syropu (mam na myśli jakiś ogólny zakres)?
    2) Czy w ofercie pojawi się więcej smaków syropów – pytam, bo kiedyś kupiłem w jednym z marketów syrop o smaku orzechów laskowych – czy jest szansa, że się taki pojawi?

    Odpowiedz
    • Agnieszka

      Syropy są ważne ok. 1 rok. Póki co będą jeszcze smaki cytryny, róży i mięty, orzechów na razie nie będzie.

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzy × trzy =