Crema di limoncello (kremowe Limoncello)

utworzone przez | paź 15, 2012 | Nalewki i likiery, Wszystkie przepisy | 33 Komentarze

Słodziutki, lekki likier mleczno-cytrynowy, w sam raz na deser, do lodów, albo na babskie plotki.

Bardzo długo zabierałam się za limoncello – cytryny kupowałam chyba ze 3 razy, zanim w końcu je obrałam i zalałam spirytusem ;) Przepis na crema di limoncello nie jest mój – wykorzystałam przepis z tego bloga, zmieniając kilka rzeczy po swojemu. Oczywiście nie dałam tu oryginalnych cytryn z Sorrento we Włoszech, bo nawet nie wiem, czy można gdzieś takie w Polsce kupić. Za to dodałam skórkę z limonki, żeby trochę pogłębić kolor likieru. Kremowa wersja limoncello powstała z dodatkiem mleka. Z cytryn bez mleka polecam zrobić moją najlepszą cytrynówkę.

Crema di limoncello – przepis

Składniki:

  • 6 dużych cytryn
  • 1 limonka
  • 0,5 litra spirytusu (ja dałam spirytus nalewkowy, 60%, ale można dodać 96%)
  • 600 g cukru
  • 1 litr mleka

Przygotowanie:

Cytryny obieramy ze skórki – najlepiej zrobić to obieraczką do ziemniaków, tak, żeby obrać tylko żółtą część skórki, bez białych elementów. Limonkę obieramy w ten sam sposób. Skórki wsypujemy do słoja. Zalewamy spirytusem, odstawiamy na kilka dni (moje stały około tygodnia). Po tym czasie mleko gotujemy z cukrem, aż cukier się rozpuści, studzimy je. Alkohol zlewamy ze słoja do garnka z zimnym, słodkim mlekiem, mieszamy i butelkujemy. Powinny wyjść ok. 3 butelki 0,5. Przechowujemy w lodówce.

33 komentarze

  1. Marcin

    Macie jakiś pomysł na resztę cytryn i limonki? Trochę szkoda zużyć tylko skórkę…

    Odpowiedz
    • Agnieszka

      Ja z reszty robię po prostu lemoniadę. Można teraz zrobić na ciepło, jak pogoda trochę gorsza :)

      Odpowiedz
    • Krystyna

      Wlej do woreczków na kostki lodowe i zamroź,będzie jak znalazł do drinków jak również do herbaty. Pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. zaintrygowana

    Spirytusu u mnie brak, za to ogromne ilości czystej… da się zrobić na wódce?

    Odpowiedz
  3. Magda

    Zrobiłam tak, jak w opisie, ale mleko się ścięło;/ Są grudki i brzydko to wygląda. Czy to jest normalne? Co mogłam zrobić źle?

    Odpowiedz
  4. Jakub Szymański

    Zrobiłem i powiem szczerze, mojej dziewczynie przypadł tak do gustu, że chciała pić codziennie :) Bardzo dobry, tylko ja zrobiłem, ze spirytusu 96% i uważam, że faktycznie trochę za mocno go czuć, jak dostanę 60% to zrobię jeszcze raz :) Dodam, że przy dłuższym trzymaniu alkoholu ze skórkami, likier robi się bardziej zielonkawy za sprawą limonki :)

    Odpowiedz
  5. OlaK

    chciałabym spytać czy po zmieszaniu alkoholu z mlekiem może dojść do sytuacji, w której mleko się zwarzy ? co może być tego przyczyną ?

    Odpowiedz
    • Magda

      też mi się tak stało i też nie wiem, dlaczego…

      Odpowiedz
      • OlaK

        ja już znalazłam przyczynę :) po prostu zapomniałam o podstawowej zasadzie : pamiętaj chemiku młody zawsze wlewaj kwas do wody :) czyli powinno wlać się alkohol do mleka (tak jak jest z przepisie),a nie mleko do alkoholu :)

        Odpowiedz
        • Magda

          no ja właśnie tak wlałam… ;p ale jak poleżało dobę w lodówce i zostało odpowiednio wstrząśnięte to jest trochę bardziej jednolite;p

          Odpowiedz
  6. Joker

    Jedno małe ale – z tego przepisu wyjdzie trochę więcej, ok 2l limoncello. Może nieistotne, ale trochę wprowadza w błąd tych, którzy wyliczają z proporcji :)

    Odpowiedz
  7. wiola

    A jakie mleko

    Odpowiedz
    • Agnieszka

      Zwykłe, najlepiej 2%

      Odpowiedz
  8. dzina

    A jakie ma byc to mleko?

    Odpowiedz
  9. Magda

    A ile można trzymać takie Limoncello?

    Odpowiedz
    • 2drink

      Nie sprawdzałam, ale mam już około miesiaca swoje i nadal jest ok.

      Odpowiedz
  10. AnuŚka d

    właśnie mieszam ze słodkim mlekiem i tak się zastanawiam – czy to się nadaje do picia od razu czy po kolejnym tygdniu? :)

    Odpowiedz
    • 2drink

      Od razu po schłodzeniu można degustować ;)

      Odpowiedz
      • Anonim

        dzięki za szybką odpowiedź, bo wybieram się dziś do znajomych na domówkę i pomyślałam, że zabiorę na spróbowanie :D

        Odpowiedz
        • 2drink

          Fajnie, ciekawa jestem czy będzie smakować :)

          Odpowiedz
  11. gin

    Hmm… To musi smakować naprawdę dobrze :)

    Odpowiedz
  12. Michal

    To soku z tych cytryn i limonki nie używamy do tego likieru, tylko bazujemy na tym co wyjdzie z maceratu?

    Odpowiedz
    • 2drink

      Tak, nie dodajemy soku.

      Odpowiedz
      • Michal

        Właśnie skończyłem. Dobre, ale chyba mam jakiś uraz do tej chemii w cytrynach / limonkach, chyba że zależy, jakie się trafiły… ale i tak wyszło smakowo lepiej niż nalewka z limonek na brązowym cukrze :-)

        Odpowiedz
        • 2drink

          Pewnie tak. Na pewno dobrze jest wymyć cytryny przed obraniem ze skórki.

          Odpowiedz
  13. Przepisoteka

    No co Ty? Od wykonania Twojego przepisu zwykła nalewka cytrynowa to już nie jest to;)

    Odpowiedz
  14. Anonim

    Lubię domowe likiery, bardzo mi się podoba ten cytrynowy :)

    Odpowiedz
  15. Przepisoteka

    Na pewno zrobię:D Lubie takie smaki. Jak do tej pory z Twoich przepisów najbardziej mi przypadła nalewka cytrynowo- waniliowa. To jest coś!

    Odpowiedz
    • 2drink

      Ja chyba wolę cytrynową bez wanilii, a w ogóle to najbardziej pomarańczową z przyprawami korzennymi, chyba zrobię na święta znowu :)

      Odpowiedz
  16. AnuŚka d

    właśnie miałam zrobić coś dobrego ze spirytusu i zdecydowanie mnie skusiłaś :) jutro biorę się do roboty!

    Odpowiedz
    • 2drink

      Polecam, prosty i smaczny :))

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzy + 16 =