Wódka infuzowana przyprawami korzennymi – w sam raz na świąteczny stół.

Wódka świąteczna to taka domowa wersja smakowej wódki. Jest bardzo prosta w przygotowaniu – po prostu zalewamy wódką przyprawy, odstawiamy, czekamy i pijemy :) Ta metoda przygotowania alkoholu nazywa się infuzowaniem – w ten sam sposób można zmienić smak nie tylko wódki, ale i tequili czy rumu. Gin też można wykorzystać, ale gin sam w sobie już ma dość specyficzny, ziołowy – a właściwie jałowcowy – posmak, więc tu trzeba ostrożniej dobierać składniki.

Infuzować wódkę można różnymi dodatkami – kilka z pewnością pokażę jeszcze na blogu. Wódka infuzowana różni się tym od nalewki, że nie jest rozcieńczona i nie zawiera dodatku cukru. To po prostu wódka smakowa – taka, jaką można kupić z kilku popularnych marek.

Wódka świąteczna – przepis

Składniki:

  • pół litra wódki czystej
  • 2 laski cynamonu
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 12 goździków
  • szczypta kolendry
  • 6 ziarenek pieprzu
  • około 2-centymetrowy plaster imbiru, pokrojony na kilka mniejszych kawałków.

Przygotowanie:

Do dużego słoika wlewam wódkę, dodaję wszystkie przyprawy i zakręcam. Odstawiam na 24 godziny w zaciemnione miejsce – może być po prostu na bufecie w kuchni, byle nie bezpośrednio przy oknie. Co jakiś czas potrząsam słoikiem. Po 24 godzinach wódka ma piękny kolor i pachnie świątecznie – jest gotowa do picia! Przed podaniem przelewam ją przez sitko z drobnymi oczkami do butelki i zakręcam. Można przechowywać normalnie w szafce, nie trzeba w lodówce.

 

Jeśli chcesz, by na blogu było więcej przepisów na domowe wódki smakowe – kliknij w „Lubię to” albo zostaw komentarz. Dzięki!