Whisky Cobbler to jeden z takich drinków, które przygotowuje się w kilka chwil – wystarczy włożyć kilka kostek lodu do szklanki, wlać alkohole, lekko zamieszać i delektować się smakiem. Ten drink jest dość słodki – jeśli ktoś nie lubi bardzo słodkich smaków, to proponuję zrezygnować z syropu cukrowego, bo sam likier osładza drink.
Whisky Cobbler – przepis na drink:
Składniki:
- 50 ml whisky
- 15 ml likieru orange curacao lub innego pomarańczowego
- 15 ml syropu cukrowego
- kruszony lód lub kilka kostek lodu
Przygotowanie:
Składniki wlać na lód do szklanki, wymieszać i podawać.
—
Wypróbowałeś ten przepis i masz swoje uwagi? Koniecznie dodaj komentarz pod spodem i podziel się swoimi wrażeniami! A jeśli masz zdjęcie swojego napoju – wyślij go na kontakt@2drink.pl lub umieść na drinkowej tablicy na Facebooku, będzie mi bardzo miło!

Od 2011 roku na blogu 2drink.pl dzielę się swoimi pomysłami na pyszne napoje (drinki, koktajle owocowe, kawy, nalewki itp.). Jestem autorką książek z przepisami: „Proste drinki”, „Proste shoty”, „Drinki świata”, „Bezalkoholowe drinki i napoje”, które sprzedały się w ponad 50 tysiącach egzemplarzy. Zachęcam do wspólnego eksperymentowania! :)
Dobrym pomysłem jest dodanie zblendowanych pomarańczy.
a czy mozna dac sok pomaranczowy ?
tak
Tylko pomarańcza, żadne ananasy. Co najwyżej owoce stosowane jako garnish.
Znowu pojawia się przekombinowany przepis na kolejny drink na tej stronie.
Zależy co rozumie się przez „przekombinowany” – moim zdaniem przekombinowane są takie, do których dodaje się jednocześnie kilka likierów czy alkoholi mało dostępnych w Polsce, bo i tak wiadomo że nikt go w domu nie wypróbuje. Ten akurat pochodzi z książki „Alkohole i koktajle świata”.
Pani Agnieszko — do cobblera koniecznie świeże owoce, to definicja tego cocktailu od czasu jego narodzin w XIX wieku! W gruncie rzeczy można spokojnie zrezygnować z likieru (aczkolwiek niektóre zbiory przepisów dodają niewielką ilość) na rzecz kilku plastrów pomarańczy, ale bez owoców to jednak całkiem coś innego, chociaż cocktail niewątpliwie wyjdzie smaczny.
Widziałam w wersji z pomarańczami i z ananasem. Czy jakieś inne owoce jeszcze Pan proponuje?
Zostałbym przy pomarańczach — kilka plastrów zgnieść w shakerze przed wstrząsaniem, plasterek do szklanki.
Fantastyczny przepis :D Chyba mam gdzieś jeszcze cointreau