Prawdziwa gratka latem, kiedy jest za ciepło, żeby pić gorącą kawę – shake kawowy.

Przepis jest prosty, a lista składników wydaje się długa, ale tak naprawdę można pominąć dekorację z bitej śmietany i sosu karmelowego. Choć nie ukrywam, że ja wolę z bitą śmietaną – co to za kawa mrożona bez bitej śmietany? :) Shake kawowy z karmelem i mlekiem sojowym to tak naprawdę dość sycący napój, można go z powodzeniem wypić jako deser po obiedzie. Ok, prawdziwego karmelu w nim nie ma, ale za to syrop karmelowy w środku i sos karmelowy na zewnątrz robią dobrą robotę ;)

Po więcej przepisów na pyszne kawy mrożone zapraszam tutaj: Kawa mrożona – 5 najlepszych przepisów.

Shake kawowy z karmelem i mlekiem sojowym – przepis

Składniki:

  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki syropu karmelowego
  • 1/4 szklanki wrzątku
  • pół szklanki mleka sojowego
  • 4 gałki lodów waniliowych
  • bita śmietana i sos karmelowy do dekoracji

Przygotowanie:

Zaczynam od zaparzenia kawy we wrzątku, dodaję też od razu syrop. Do blendera wlewam mleko sojowe, dodaję lody śmietankowe, a także zaparzoną i przestudzoną kawę. Wszystko miksuję, choć nie musi być super dokładnie – kawałki lodów mogą sobie pływać. Przelewam do szklanki, dekoruję bitą śmietaną i sosem karmelowym.