Rumba – smakuje tak wspaniale jak wygląda, a do zrobienia wbrew pozorom nie jest wcale trudny. Kluczem jest tu użycie likieru Blue Curacao a nie syropu – syrop opadnie na dno, a likier będzie trzymał się u góry i stworzy taki efekt kolorystyczny jak na zdjęciu. Przepis pochodzi z „Małej Wielkiej księgi koktajli”.
Rumba – przepis na drink
Składniki:
- 40 ml brązowego rumu
- 20 ml soku z cytryny
- 20 ml syropu z marakui
- 100 ml soku ananasowego
- 10 ml Blue Curacao (koniecznie likier)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki poza Blue Curacao umieszczam w shakerze, dodaję kostki lodu, wstrząsam mocno. Wlewam do wysokiej szklanki i ostrożnie dodaję Blue Curacao, które utworzy górną warstwę.

Od 2011 roku na blogu 2drink.pl dzielę się swoimi pomysłami na pyszne napoje (drinki, koktajle owocowe, kawy, nalewki itp.). Jestem autorką książek z przepisami: „Proste drinki”, „Proste shoty”, „Drinki świata”, „Bezalkoholowe drinki i napoje”, które sprzedały się w ponad 50 tysiącach egzemplarzy. Zachęcam do wspólnego eksperymentowania! :)
Jak masz przepis, to rób według przepisu, potem będziesz miał pretensje że wyszedł zakalec.
Jak masz czas, to zgromadź sporo różnych składników, mieszaj w różnych proporcjach, zapisuj te kompozycje, które dały dobry efekt i być może uda Ci się skomponować coś wystrzałowego, uważaj tylko żeby chałupy z dymem nie puścić, mieszanka może okazać się wybuchowa!!!
Witam ;D Czy można zamiast brązowego rumu użyć białego ?
No właśnie, też szukałem i byłem zmuszony kupić likier a soku brak :(
Cześć. Możesz powiedzieć gdzie można zdobyć syrop z marakui?
Ja kupuję w Makro