To prawdziwy hit wśród moich tegorocznych nalewek – nalewka wiśniowa z pomarańczowym aromatem.

Nalewkę wiśniową robiłam do tej pory z dodatkiem goździków i kilku pestek z wiśni (zobacz przepis na nalewkę wiśniową). W tym roku pomyślałam, że trzeba trochę przepis urozmaicić i zamiast goździków wykorzystałam skórkę pomarańczową. Nieco z tym roboty, bo skórkę wrzuciłam na jeden dzień do osobnego słoja, ale efekt jest niesamowity i nalewka smakuje świetnie.

Nalewka wiśniowa z pomarańczą – przepis na ok. litr nalewki

Składniki:

  • 1 kg wiśni
  • 250 g cukru
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 0,5 l wódki
  • 250 ml spirytusu 60% lub mocniejszego

Przygotowanie:

Do miski lub słoja wrzucam wypestkowane wiśnie i zasypuję je cukrem. Odstawiam na kilka godzin, żeby owoce puściły sok. W tym samym czasie do słoja wlewam alkohole i dodaję skórkę z pomarańczy – musi to być skórka bez białych błonek, same pomarańczowe elementy. Zostawiam oba naczynia (z owocami i z wódką) na kilka godzin – najlepiej na ok. 12. Potem ze słoja wyjmuję pomarańczową skórkę i wrzucam zawartość pierwszego naczynia (czyli wiśnie z sokiem i cukrem). Zakręcam słój, odstawiam w zacienione miejsce na tydzień. Co jakiś czas poruszam słojem.

Po tygodniu odcedzam nalewkę, a owoce wyrzucam. Ewentualnie można je zalać jeszcze połówką wódki – nie będzie już tak aromatyczna, ale z pewnością będzie to fajna, wiśniowa wódka, lepsza niż każda kupna :)