Przepisów na kawę mrożoną próbowałam już całkiem sporo – z lodami (np. Mrożone Choco-latte), mieszaną w shakerze, z dodatkiem syropów lub świeżych owoców, np. bananów (polecam: Kawa krówkowa z bananem), ale chyba nie robiłam jeszcze kawy mrożonej z czekoladą. A to przecież takie genialne połączenie! Zwłaszcza, gdy do kompletu dodamy jeszcze syrop karmelowy i bitą śmietanę. Kalorii cała masa, ale co tam, raz w tygodniu można sobie pozwolić na taką rozpustę, nie? :)
Mrożona mokka karmelowa – przepis
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- pół tabliczki czekolady mlecznej
- 2 łyżeczki syropu karmelowego
- ok. 2-3 łyżki wody – wrzątku
- 100 ml mleka
- 4 kostki lodu
- bita śmietana i sos karmelowy (taki do lodów) do dekoracji
Przygotowanie:
Kawę rozpuszczam we wrzątku, dodaję czekoladę pokrojoną w małe kawałeczki i mieszam tak długo, aż czekolada się rozpuści. Dodaję syrop karmelowy i jeszcze raz mieszam. W shakerze umieszczam lód, dodaję mleko i kawę z czekoladą, mocno wstrząsam. Przelewam do szklanki i dekoruję bitą śmietaną i sosem karmelowym.
Jeśli nie macie shakera – nic straconego, mrożona mokka karmelowa wyjdzie także bez shakera. Trzeba zmieszać rozpuszczoną kawę z czekoladą z zimnym mlekiem i wrzucić kostki lodu.