Do kawy zimą i jesienią często dodaję przyprawy korzenne, bo dzięki nim kawa ma taki fajny pierniczkowy smak. Ale poza przyprawami korzennymi warto dodać także mleko kokosowe – jego smak potęguje smak przypraw korzennych i sprawia, że kawa jest jeszcze bardziej aromatyczna, pachnąca i pyszna. Ja dodałam swoje ulubione przyprawy pojedynczo, ale łatwiejsza wersja tej kawy to po prostu dodatnie przyprawy do piernika – rezultat będzie równie pyszny.
A na zimę polecam jeszcze jeden mój ulubiony przepis na zimową latte z miodem i imbirem. Dla miłośników cynamonu mam też cynamonowe latte z czekoladą. Pycha!
Kawa latte z mlekiem kokosowym i korzeniami – przepis
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- filiżanka wrzątku
- 6 łyżek mleka kokosowego
- szczypta każdej z przypraw: kardamon, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, anyż
Przygotowanie:
Zaczynam od podgrzania mleka kokosowego, dodaję do niego od razu moje przyprawy korzenne. Gdy będzie już ciepłe (nie musi się gotować) zdejmuję z palnika i spieniam (spieniaczem do kawy albo inną swoją metodą). Kawę zaparzam w filiżance, zalewając rozpuszczalną kawę wrzątkiem. Spienione mleko wlewam do szklanki, a następnie delikatnie po łyżce, cienkim strumieniem wlewam kawę. Posypuję starta czekoladą. Polecam osłodzić ją dopiero po podaniu.

Od 2011 roku na blogu 2drink.pl dzielę się swoimi pomysłami na pyszne napoje (drinki, koktajle owocowe, kawy, nalewki itp.). Jestem autorką książek z przepisami: „Proste drinki”, „Proste shoty”, „Drinki świata”, „Bezalkoholowe drinki i napoje”, które sprzedały się w ponad 50 tysiącach egzemplarzy. Zachęcam do wspólnego eksperymentowania! :)
Witam serdecznie, Mogłaby mi Pani odpowiedzieć, dlaczego mleczko kokosowe z wiórków nie chce się spienić spieniaczem? :(
Niestety nie mam pojęcia :(
Szkoda, jednak bardzo dziękuję za odpowiedź :)