Pyszny napój na lato, wspomnienie z dzieciństwa, czyli kompot z truskawek.
Gotowanie kompotu nie zajmuje zbyt wiele czasu, dłużej chyba zajmuje obieranie truskawek ;) Kompot z truskawek najlepiej robić wtedy, gdy są już polskie truskawki, słodkie i soczyste. Idealny dodatek do obiadu albo zamiast soków w gorące dni.
Kompot z truskawek – przepis:
Składniki:
- pół kilograma truskawek
- 50 ml rumu (można pominąć)
- 1/4 szklanki cukru
- 4 szklanki wody
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Truskawki obieramy z szypułek i kroimy na połówki. Wrzucamy do miski, zalewamy rumem. Z cukru i wody gotujemy syrop. Gdy będzie już ugotowany, dodajemy truskawki i jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia, a gdy tylko kompot zacznie wrzeć, wyłączamy. Studzimy albo podajemy gorący.

Od 2011 roku na blogu 2drink.pl dzielę się swoimi pomysłami na pyszne napoje (drinki, koktajle owocowe, kawy, nalewki itp.). Jestem autorką książek z przepisami: „Proste drinki”, „Proste shoty”, „Drinki świata”, „Bezalkoholowe drinki i napoje”, które sprzedały się w ponad 50 tysiącach egzemplarzy. Zachęcam do wspólnego eksperymentowania! :)
wszystko pięknie, tylko co zrobić z tą cytryną? Bo przepis już nie mówi, jak ją wykorzystać :/
Faktycznie, już poprawiłam :)