Koktajl bananowo-czekoladowy można zrobić o każdej porze roku i o każdej porze dnia – wystarczy mieć w lodówce banany i mleko. Świetnie nadaje się na podwieczorek lub drugie śniadanie.

To jeden z tych koktajli, które nigdy mi się nie znudzą – uwielbiam banany, a zmiksowane z mlekiem i czekoladą są po prostu rewelacyjne. Ważne tylko, żeby wykorzystać dojrzałe owoce – jeśli zrobimy ten koktajl z niezbyt dojrzałymi bananami, będzie cierpki.

Koktajl bananowo-czekoladowy – przepis

Składniki:

  • 1 banan
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka nutelli lub innego kremu czekoladowego

Przygotowanie:

Banana obrać i pokroić na kawałki, włożyć do miksera, zalać mlekiem i dodać łyżkę nutelli. Zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelać do szklanek i posypać na wierzchu odrobiną kakao.

Jeśli nie mamy kremu czekoladowego, można zastąpić go łyżką ciemnego kakao lub 2 łyżkami rozpuszczalnego kakao, albo dodać kilka kostek rozpuszczonej czekolady.