Koktajl bananowo-czekoladowy można zrobić o każdej porze roku i o każdej porze dnia – wystarczy mieć w lodówce banany i mleko. Świetnie nadaje się na podwieczorek lub drugie śniadanie.
To jeden z tych koktajli, które nigdy mi się nie znudzą – uwielbiam banany, a zmiksowane z mlekiem i czekoladą są po prostu rewelacyjne. Ważne tylko, żeby wykorzystać dojrzałe owoce – jeśli zrobimy ten koktajl z niezbyt dojrzałymi bananami, będzie cierpki.
Koktajl bananowo-czekoladowy – przepis
Składniki:
- 1 banan
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka nutelli lub innego kremu czekoladowego
Przygotowanie:
Banana obrać i pokroić na kawałki, włożyć do miksera, zalać mlekiem i dodać łyżkę nutelli. Zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelać do szklanek i posypać na wierzchu odrobiną kakao.
Jeśli nie mamy kremu czekoladowego, można zastąpić go łyżką ciemnego kakao lub 2 łyżkami rozpuszczalnego kakao, albo dodać kilka kostek rozpuszczonej czekolady.

Od 2011 roku na blogu 2drink.pl dzielę się swoimi pomysłami na pyszne napoje (drinki, koktajle owocowe, kawy, nalewki itp.). Jestem autorką książek z przepisami: „Proste drinki”, „Proste shoty”, „Drinki świata”, „Bezalkoholowe drinki i napoje”, które sprzedały się w ponad 50 tysiącach egzemplarzy. Zachęcam do wspólnego eksperymentowania! :)
na dwie
na trochę więcej niż dwa kubki standardowej wielkości :)
mam pytanie,na ile porcji to starcza?