W tym przepisie nie ma wielkiej finezji – ot, zwykła kawa z dodatkiem orzechowego syropu i śmietanki. Ale czasem warto przypomnieć sobie o takich prostych sposobach, by zamiast zwykłej czarnej kawy wypić coś, co ucieszy także oko.

Syropy smakowe to fajny sposób na wzbogacenie smaku kawy. Najciekawszy, jaki piłam, to syrop z orzechów makadamia, ale ten z orzechów laskowych też jest pyszny i godny polecenia (syrop Rioba, z tej samej firmy, z której Grenadina i Blue Curacao, które kiedyś pokazywałam).

Kawa orzechowa – przepis

Składniki:

  • półtorej  łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • łyżeczka cukru
  • 5 łyżek śmietanki 30% (schłodzonej)
  • 15 ml syropu orzechowego

Przygotowanie:

Kawę z cukrem zalewam wrzątkiem, mieszam, dodaję syrop. Następnie wolno, po ściance szklanki wlewam śmietankę, żeby możliwie mało zmieszała się z kawą. Podaję od razu.