W tym przepisie nie ma wielkiej finezji – ot, zwykła kawa z dodatkiem orzechowego syropu i śmietanki. Ale czasem warto przypomnieć sobie o takich prostych sposobach, by zamiast zwykłej czarnej kawy wypić coś, co ucieszy także oko.
Syropy smakowe to fajny sposób na wzbogacenie smaku kawy. Najciekawszy, jaki piłam, to syrop z orzechów makadamia, ale ten z orzechów laskowych też jest pyszny i godny polecenia (syrop Rioba, z tej samej firmy, z której Grenadina i Blue Curacao, które kiedyś pokazywałam).
Kawa orzechowa – przepis
Składniki:
- półtorej łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- łyżeczka cukru
- 5 łyżek śmietanki 30% (schłodzonej)
- 15 ml syropu orzechowego
Przygotowanie:
Kawę z cukrem zalewam wrzątkiem, mieszam, dodaję syrop. Następnie wolno, po ściance szklanki wlewam śmietankę, żeby możliwie mało zmieszała się z kawą. Podaję od razu.